≫ 

U borskoj topionici proizvedeno PET MILIONA tona katodnog bakra!

RTB Bor je saopštio da su pored velike količine bakra proizveli i velike količine zlata i srebra

  • 2

U borskoj topionici, u pogonu elektrolitičke rafinacije, nedavno je proizvedena petomilionita tona katodnog bakra.

Osim pet miliona tona "crvenog" metala, ovaj metalurški pogon u Boru je u svom dosadašnjem radnom veku proizveo i značajne količine plemenitih metala, navodi se u saopštenju RTB Bor.

RTB Bor očekuje otpis 900 MILIONA DUGA! (FOTO)

Proizvedeno je 160 tona zlata, više od hiljadu tona srebra, 1.600 tona selena, 32.000 tona bakar-sulfata, odnosno plavog kamena, kao i desetine hiljada kvadratnih metara grafičkih i medicinskih filmova.

- Kada bi se 50 miliona komada katoda poređale jedna do druge po dužini, bio bi to bakarni pojas dugačak 48.000 kilometara i njime bi se komotno mogla opasati zemljina kugla i to bez stezanja jer je obim naše planete, oko ekvatora, 40.000 kilometara- piše u saopštenju RTB.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedna katoda teška je u proseku oko 100 kilograma, njena dužina je nepun metar (960 cm), a širina 815 centimetara.

Ove narandžasto-crvene ploče od 99,99 odsto bakra jedan su od glavnih proizvoda metalurškog procesa, koje idu na tržište i dalje mogu da se pretapaju i koriste u industriji.

Put do njih nije nimalo jednostavan, jer pre nego što se pretvori u katodnu ploču bakar prolazi kroz različite oblike - od koncentrata, prženca, bakrenca, blistera, do anoda i katoda.

DESILO SE ČUDO: Tik ispod topioničkog dimnjaka - RODILA PRVA TREŠNJA, dokaz da vazduh nije OTROVAN! (FOTO)

Geološka nauka u sponi sa tehnikama rudarstva i metalurgije uspela je da od stene dođe do svetlucavog bakra, koji danas čini „nervni sistem“ svakog električnog uređaja - od tostera do laptopa.

U Rudarsko-topioničarskom basenu Bor rekordna proizvodnja bakra zabeležena je 1991. godine. Tada je proizvedeno 151.395 tona katoda.

"Zlatna" godina bila je 1975. kada je ostvarena najveća proizvodnja zlata - 5,25 tona. "Srebrnu medalju" je, kako kaže statistika, odnela 1978. godina, kada je proizvedeno 48 tona srebra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    9. jun 2016 | 19:29

    Zašto država ne uzme zlato kao kompenzaciju za dugovanja RTB-a?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA