≫ 

SRAMOTA: Rampa za SRPSKE KNJIGE na Kosovu!

Podsetimo da je u dogovoru između Beograda i Prištine postignuto da se školstvo i obrazovni sistem na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama odvija na srpskm jeziku i po srpskom obrazovom standaru

  • 6

Vlasti u Prištini dižu rampu na administrativnom prelazu i zabranjuju da srpske knjige, koje Ministarstvo kulture otkupljuje za biblioteke, stignu na Kosovo i Metohiju. Biblioteke na KiM strahuju da nove knjige na srpskom jeziku koje su poručili od izdavača neće stići do njih.

Srpski bibliotekari iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića kažu da će i ove godine biti problema oko toga kako da prime željenu literaturu i na koji način da promovišu knjige na srpskom jeziku u svojim bibliotekama.

- Imali smo velikih problema prošle godine. Na prelazu su nam cepali pakete sa knjigama, sramno je u kakvom stanju su stizali do nas. Oni žele svoju državu i rade takve stvari da bi nas provocirali - kaže za "Novosti" Ljubinka Jovanović, direktorka biblioteke "Petar Petrović Njegoš" u Zubinom Potoku.

Da bibliotekari moraju da se dovijaju, dokazuje i to da će morati pakete da obeleže kao donacije.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Čujem da bi trebalo uzimati potvrde iz Prištine, ali to neću uraditi, jer ih ne priznajem, makar otkup došao u pitanje! Naše biblioteke svojim radom i nabavkom novih knjiga pokazuju da je država Srbija prisutna ovde, a kosovskim vlastima to ne odgovara i kulturu smatraju finim sredstvom za potkopavanje njihovih ciljeva - kaže direktorka tamošnje Gradske biblioteke "Vuk Karadžić" Olivera Stević.

Uznemirava činjenica da od januara ove godine na Kosovo i Metohiju nije dopremljen nijedan novi udžbenik, a postoji i zabrana prištinskih vlasti da se naše knjige i ostali štampani materijal koji je neophodan u obrazovnom sistemu, diplome i drugi dokumenti unose preko administrativnih prelaza.

Podsetimo da je u dogovru između Beograda i Prištine postinuto da se školstvo i obrazovni sistem na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama odvija na srpskm jeziku i po srpskom obrazovom standaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sejtan

    10. jun 2016 | 10:14

    Ko moze to da zabrani kad je kosovo srbija hahahahahahaha

  • Shpend

    10. jun 2016 | 10:09

    Shta je tu sporno. Svaka drzava ima svoj nastavni plan. Zaista preterano losha navika. Beograd se treba pitati kakav shkolski plan trebaju da imaju druge drzave, kakvo oruzje ce nabavljati druge drzhave SFRJ je proshlost. Zamislite Francusku i Nemacku kad bi se mesali jedna drugoj drzavi u vakve stvari

  • Pravda

    10. jun 2016 | 11:11

    Beše li to sada 7-1???????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA