≫ 

DIREKTORI PORESKIH UPRAVA CELOG REGIONA: Glavni problem su loše navike poreskih platiša! (FOTO)

- U Crnoj Gori nemamo osnove, ni ambicije da povećavamo poreske stope, čak težimo tome da iduće godine smanjimo neke poreske stope – rekao je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša

  • 1

Nema fiskalne stabilnosti bez efikasne poreske uprave, poruka je direktora Poreskih uprava (PU) regiona na današnjem Samitu guvernera, ministara i predstavnika PU regiona u Bečićima. Ono što je zajedničko svim finansijskim ustanovama ovog tipa na Balkanu su konstantni napori u borbi protiv sive ekonomije, protiv koje se sve one bore na različite načine.

Svakodnevno stave katanac na osam lokala zbog poreskih prekršaja

- U Crnoj Gori nemamo osnove, ni ambicije da povećavamo poreske stope, čak težimo tome da iduće godine smanjimo neke poreske stope – rekao je direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša.

PU CG je, kako kaže Mugoša, pred ozbiljnim izazovom jer ima posla sa konstantno istim profilom poreskih obveznika.

Iako je došlo do razdvajanja naroda unutar bivše Jugoslavije, nismo se razdvojili u navici da poreze plaćamo po želji. Zato je efikasna borba protiv sive ekonomije uvek aktuelna tema – poručio je direktor crnogorske PU i dodao da je svaki drugi službenik je prošle godine bio na bolovanju. Osim toga, Ministarstvo zdravlja CG je pokrenulo postupak protiv 10 doktora zbog izdavanja potvrda za bolovanje.

U Crnoj Gori, kao i u Makedoniji, u saradnji sa MMF i drugim evropskim finansijskim institucijama rade na poboljšanju situacije u poreskom sektoru.

Smanjenje javnog duga je ključni problem celog Zapadnog Balkana, poručili ministri na skupu u Bečićima

Kiril Minoski, direktor Uprave za avne prihode Makedonije ovim povodom je izjavio da bez adekvatne i pročišćene baze podataka nije moguće prvilno pristupiti suzbijanju sive ekonomije.

- U Makedoniji je 85 odsto ukupnih prihoda naplaćeno na dobrovoljnoj osnovi, a to je, između ostalog, tako jer imamo niske poreze u zemlji. Takvi treba da budu svi poreski sistemi u regionu – poručio je Minoski.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sa time da je problem svih zemalja u okruženju siva ekonomija i dugovi složila se i Zora Vidović, direktor PU Republike Srpske.

- Izmenili smo zakonsku regulativu za suzbijanje sive ekonomije kako bismo je sveli na najmanju moguću meru. Proširili smo ovlašćenja na sve inspektore da bi prijavili neregistrovane delatnosti i neprijavljene radnike. Osim toga, PU će vršiti procenu i razrez poreza za one koji nisu prijavljeni, nećemo im oduzimati imovinu – rekla je Vidović, i dodala da je ovim merama predviđeno i da niko ne može da registruje drugu firmu ako ima dug u PU.

Osvrnula se i na saradnju u regionu za koju je rekla da je vrlo bitna, ali da bi mogla biti efikasnija i brža, jer sve što se poštom radi je dosta sporo. Jedna od mera kojom hoće da urede stanje u sektoru je i edukacija.

- Poreski moral na ovim prostorima je jako nizak. Kod nas je glavna fora kako prevariti državu. Zato smo se odlučili na edukaciju mladih ljudi.

Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkriva da u BiH ima poboljšanja u poreskom sektoru I da su prošle godine naplatili 3,2 milijarde evra.

- Svi treba da se ugledamo na Švedsku poresku upravu u kojoj sistem savršeno funkcioniše. Moraće da se menja zakonska regulativa kako bi se uskladila sa direktivama EU. Sive ekonomije je uvek bilo i biće je, samo je pitanje kako ćemo se mi izboriti sa tim – zaključio je Džakula.

Sakip Imeri, direktor PU kosova Sakip Imeri je pomenuo da je u toku reforma te finansijske ustanove, ali da je njen problem što nije nasledila legislativni okvir.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    10. jun 2016 | 17:25

    Glavni PROBLEM je sto su ljudi bez posla a derikoze digle porez u nebesa ! Niko ovde nije lud da ne zna svoje obaveze .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA