≫ 

SRBIJA JE ZAPOČELA KOLONIZACIJU KOSOVA: Evo šta sve Albanija kaže o povratničkom naselju "Sunčana dolina" (VIDEO)

Prištinski mediji na albanskom jeziku u projektu "Sunčana dolina" vide početak "kolonizacije" i "povratak Srbije na Kosovo"

  • 36

Polaganje kamena temeljca za izgradnju srpskog povratničkog naselja "Sunčana dolina" u opštini Zvečan je udarna vest u prištinskim listovima na albanskom jeziku.

KOSOVSKI ZVANIČNICI TVRDE: Gradnja naselja za povratak Srba u Zvečan je nezakonita

Prištinski mediji u tom projektu vide početak "kolonizacije" i "povratak Srbije na Kosovo". Listovi "Zeri" i "Koha ditore" informaciju o početku gradnje "Sunčane doline" objavili su na naslovnim stranama, prvi pod naslovom "Srbija započela kolonizaciju Kosova", a drugi "Vlada nemoćna povodom kolonizacije Srba na severu".

"Koha ditore" konstatuje da su vlasti u Prištini pokazale nemoć u sprečavanju podizanja ove "kolonije", jer iako su ocenile da je reč o nezakonitoj gradnji, nisu preduzele nikakve korake da spreče radove.

Prištinski listovi na albanskom prenose ocenu pokrajinskog premijera Ise Mustafe da je gradnja "Sunčane doline" protivzakonita, ali i konstatuju da je reč o najvećem građevinskom projektu Srbije na Kosovu od završetka rata.

Mediji na albanskom takođe prenose izjavu ministra životne sredine i prostornog planiranja Ferida Aganija da će Priština sprečiti gradnju "Sunčane dolina", koja se, prema njegovim rečima, gradi bez neophodnih dokumenata iz oblasti prostornog planiranja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prostor u medijima je ovim povodom dobila i opozicija, koja zahteva od vlade da preduzme mere kako bi se sprečila gradnja naselja.

U saopštenju Alijanse za budućnost Kosova navodi se da "Vlada Kosova ima ustavnu obavezu da brani zemlju od stranih uticaja" i "povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

- Nijedna Vlada ne može Srbiju da učini vlasnikom Kosova i nereagovanje vlade i drugih institucija Republike Kosovo, je jednako sa nacionalnom izdajom. Nastavak dijaloga Priština-Beograd u ovakvoj situaciji, kada Srbija ne poštuje državu niti Vladu u Prištini, nema nikakvog smisla - navodi se u saopštenju ABK.

Pogledajte u videu šta Marko Đurić, direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, kaže o postavljanju kamena temeljca za naselje "Sunčanu dolinu"

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Војвода

    11. jun 2016 | 13:14

    То је наше увек било од давнина остало !

  • Vucko

    11. jun 2016 | 13:38

    Ko se borio na Kosovu 1389, Albanci ili SRBI? Majke im ga pa nek onda kazu da KOSOVO (NI) JE SRBIJA!

  • Milovan

    11. jun 2016 | 13:12

    Toooo nasi samo napred vraticemo se kad tad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA