MORA DA SE SASTANE SA GEJEVIMA ZBOG "PE*ERA": Poverenica donela mišljenje o slučaju odbornika iz Trstenika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti navela je da su prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, pa je Draganu Vilimonoviću preporučeno da se sastane sa predstavnicima jedne LGBT organizacije

  • 11

Dragan Vilimonović je povredio dostojanstvo LGBT populacije i založio se za njihovo isključivanje i ograničavanje u pravu na pristup sredstvima opštinskog budžeta.

Postupajući u postupku povodom pritužbe protiv Dragana Vilimonovića, odbornika Skupštine opštine Trstenik, koju su podnele organizacije Gayten-LGBT, kao i druge članice Koalicije protiv diskriminacije (Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS - mreža odbora za ljudska prava, Labris, Praxis, Regionalni centar za manjine, i Udruženje studenata sa hendikepom) kao i Asocijacija Duga i YUCOM, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje da su prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, te je Draganu Vilimonoviću preporučeno da se sastane sa predstavnicima jedne LGBT organizacije, kao i da se u buduće suzdrži od kršenja propisa kojima se zabranjuje diskriminacija.

OVO SU PRVI SRPSKI GEJ VLOGERI: Nikola i Ian pokrenuli "NIKOLIAN" za LGBT ali i za HETEROSEKSUALNE Srbe! (VIDEO)

Podsećamo da je Vilimonović, na zasedanju Skupštine opštine Trstenik, 5. februara 2016. godine, između ostalog, izjavio:

- Ja moram da se prekrstim iz razloga što imam informaciju da je iz budžeta opštine Trstenik finansirana LGBT populacija. Pederi - rekao je Vilimonović. - Ako neko hoće da bude peder i hoće to da finansira, nek finansira to iz svog džepa, a nemoj da finansira od mojih para i para opštine Trstenik... ko je bre lud to da uradi?

Foto: Facebook/Slobodan Stojanovic  Foto: Facebook/Slobodan Stojanovic

Tim rečima je pokazao, kako se navodi u mišljenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, suštinsko protivljenje demokratskim principima na kojima se temelji svako civilizovano društvo.

GEJ PARADA U BEOGRADU 18. SEPTEMBRA: Šetaće se od SLAVIJE do TRGA REPUBLIKE!

Pored uvredljivog ophođenja, odbornik Vilimonović je uputio "nedvosmislenu poruku da za pripadnike LGBT populacije nema mesta u aktivnostima opštine, kao i da oni moraju da imaju sve zakonske obaveze prema opštini i republici, ali da očigledno nemaju jednaka prava u skladu sa zakonom kao i ostali građani", navodi se u mišljenju poverenice.

(INTERVJU) SUZANA PAUNOVIĆ: U Srbiji se sve više ostvaruju ljudska prava

Podnosioci pritužbe su stava da je u izjašnjenju na pritužbu, Vilimonović samo potvrdio duboko nerazumevanje principa nediskriminacije i uvažavanja ljudskih manjinskih prava, budući da je izjavio da je u Skupštini postavio pitanje nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, te da ako sredstava nema dovoljno, treba odrediti prioritete (ne definišući pritom kriterijum za određivanje istih) te i da je koristio reč peder kako bi ga drugi odbornici razumeli.

Foto: Promo Foto: Promo

Podnosioci pritužbe pozdravljaju činjenicu da je diskriminacija u ovom slučaju utvrđena, kao i iznete preporuke. Pored toga, smatramo da bi bilo adekvatno, u odnosu na težinu izgovorenih reči, da se odbornik opštine Trstenik, Dragan Vilimonović, izvini LGBT osobama kao što je to bilo preporučeno u više navrata u ranijim sličnim mišljenjima Draganu Markoviću Palmi, zbog vređanja LGBT populacije, kao i mitropolitu Amfilohiju Radoviću zbog govora mržnje prema učesnicima i učesnicama Parade ponosa 2010. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    16. jun 2016 | 18:45

    Sve mogu da razumem i ratove i bolesti i ponos i sujetu..al ne mogu da razumem da muskarac voli da spava sa muskarcem. Pokusavala da razumem..ne ide. Ne i ne. Nemam licno protiv njih nista. Oni su i dobri prijatelji al to spavanje dva muskarca zajedno u krevetu ne mogu da prevalim u svojoj glavi.

  • коко

    16. jun 2016 | 19:29

    Једини нормалан човек и исправан говор !!!! Ко ће нас заштитити од тих агресивних "гејева" (другу реч неће објавити) ???

  • Dejan

    16. jun 2016 | 19:54

    Bolest moja Tanja ali oni to nepriznaju...pa sta ima lepse od zenskogg tela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA