Nacionalni portal eUprava ima 80.000 novih korisnika

Za šest godina postojanja, na Portal eUprava pristiglo je više od tri i po miliona zahteva građana, dok je od početka maja moguć onlajn upis dece u predškolske ustanove

  • 0

Broj naloga na Portalu eUprava (www.euprava.gov.rs) u poslednjih šest meseci uvećan je za gotovo 30 odsto - sa 80.000 novih, ovaj sajt trenutno broji više od 380.000 aktivnih korisnika.

Onlajn upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda, zakazivanje termina za ličnu kartu i pasoš, poručivanje izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, kao i registracija vozila na ovlašćenim tehničkim pregledima i zamena vozačke dozvole, trenutno su najpopularnije od ukupno 300 različitih elektronskih usluga koje postavljaju 104 različita državna organa.

UKIDA SE ČUVENI SRPSKI OBRAZAC: Nećete više morati da se bakćete sa M-4!

Za šest godina postojanja, na nacionalni Portal eUprava pristiglo je više od tri i po miliona zahteva građana, dok je početkom maja u rad puštena nova e-usluga izrađena za potrebe Grada Beograda - onlajn upis dece u predškolske ustanove. Zahvaljujući njoj, umesto u redovima i pred šalterima gotovo 10.000 roditelja je zahtev za upis dece u vrtiće podnelo putem interneta – popunjavanjem jednog obrasca i bez prilaganja dodatnih dokumenata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Onlajn upis dece u predškolske ustanove prva je usluga zahvaljujući kojoj roditelji nisu morali da čekaju u redovima i pred šalterima, kako bi državi dostavili svoje i lične podatke dece. Ona je primer efikasnih i korisnih e-usluga koje ćemo razvijati u najskorijoj budućnosti - istakao je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i još jednom se zahvalio svim korisnicima eUprave koji razumeju važnost ovog portala i podržavaju napore Direkcije da stvori bespapirnu i jednošaltersku državnu aministraciju.

On je podsetio i da je jedan od ključnih i strateških ciljeva Direkcije za elektronsku upravu stvaranje funkcionalnog sistema, u kojem državne institucije dokumenta i podatke o građanima razmenjuju između sebe.

SRBIJO, ULAŽI U IT SEKTOR: Evo gde je šansa RAZVOJA SRPSKE PRIVREDE! (FOTO)

Nacionalni Portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. godine, kao najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija, a povećaju transparentnost i efikasnost u radu. Uprkos odsustvu zakona koji regulišu oblast elektronske uprave, kao i manjku finansijskih sredstava, broj gradova i opština, kao i građana i poslovnih subjekata - korisnika Portala, neprekidno raste.

Printskrin: it-akademija.com Printskrin: it-akademija.com

Od samog osnivanja, Direkcija za elektronsku upravu bila je domaćin, organizator i gost brojnih konferencija na temu razvoja ITK. Danas je jedan od ključnih nosilaca informatičkog razvoja u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA