≫ 

U OVOM SRPSKOM ZATVORU SE DESILO NEŠTO NEVEROVATNO: A sve je počelo kada su osuđenici zaigrali POKER!

- Kroz dijaloge u partiji pokera otkrivaju se sudbine likova i razlozi zbog kojih svi dobijaju zasluženo mesto nakon smrti, sa porukom da nezavisno od znanja i zvanja možeš biti čovek ili nečovek. Ličnim postupcima se opredeljujemo za ta dva - kaže Krstić

  • 1

"Partija bivših" - komad je u kome dvanaestorica zatvorenika niškog KPZ-a glume pokojnike koji, čekajući u čistilištu između ovog i onog sveta da budu raspoređeni u raj ili pakao, igraju poslednju partiju pokera i otkrivaju svoje sudbine.

POTPREDSEDNIK SLOVAČKE VLADE OBIŠAO ZEMLJAKE: Povređeni putnici plačući pričali o nesreći (FOTO)

Ova "komedija ljudske zagrobne svakodnevice", nedavno premijerno izvedene pred ostalim osuđenicima niškog zatvora, rađena je po tekstu novinara Aleksandra Bećića. Režiju potpisuju šef odseka u Službi za tretman KPZ-a Miljan Krstić i njegova koleginica Tijana Maljenović, prenose Južne vesti.

SKANDAL U ŠKOLI U SRBIJI: Devojčica (12) dobila vulgarnu knjigu kao nagradu!

U predstavi je, navodi Krstić, prikazan "polusvet" kriminalaca, prevaranata, narkodilera, ali i predstavnici pojedinih profesija i zanimanja. Neće biti jednostavno odlučiti kuda će oni otići nakon smrti - dobra dela koja su ljudi sa margine učinili pokazaće da stvari nisu crno-bele, uprkos tome što bi zbog brojnih grehova bilo očekivano da odu u pakao.

- Kroz dijaloge u partiji pokera otkrivaju se sudbine likova i razlozi zbog kojih svi dobijaju zasluženo mesto nakon smrti, sa porukom da nezavisno od znanja i zvanja možeš biti čovek ili nečovek. Ličnim postupcima se opredeljujemo za ta dva - kaže Krstić za Južne vesti.

Dok čekaju da im prođu zatvorski dani, dvanaestorica osuđenika koji "nose" predstavu poželeli su da se okušaju kao glumci i život iza rešetaka oplemene umetnošću. Kako tvrdi Krstić, u tome su se odlično snašli iako prethodno nisu imali nikakve veze sa teatrom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Svi su oni različitih godišta, obrazovanja, karaktera, senzibiliteta, osuđeni su za različita krivična dela. Sve je kod njih različito, osim što ih spaja ljubav prema glumi - objašnjava on.

Njihovo premijerno izvođenje, koje je usledilo nakon dvomesečnih proba, prema Krstićevim rečima oduševilo je kako osuđenike i zaposlene u KPZ-u, tako i glumca Dimitrija Ilića, zamenika direktora drame beogradskog Narodnog pozorišta pred kojim su i odigrali predstavu, prenose Južne vesti.

Za osuđenike je, navodi Krstić, veoma važno da se bave glumom i sličnim aktivnostima, jer na taj način usvajaju socijalno prihvatljivo ponašanje, više su motivisani da učestvuju u tzv. programu postupanja - od dolaska u zatvor do isteka kazne, kao i da koriguju svoje stavove.

Predstava je, kaže, jedan od načina da sami zatvorenici uzmu aktivnu ulogu u realizaciji tretmana, zbog čega treba podsticati ovakve aktivnosti. Predstava će se igrati još, ideja nam je da je igramo i u drugim zatvorima širom Srbije, ali bismo da nastupamo i u pozorištima. Zasad je u planu zaječarsko pozorište, možda i kruševačko. Voleo bih da ih publika vidi i na pozornici niškog Narodnog pozorišta - kaže Krstić.

JEZIVE FOTOGRAFIJE NESREĆE KOD ALEKSINCA: Ovo je mesto na kojem se prevrnuo autobus

Njegova ideja je da ova izvođenja budu humanitarnog karaktera - da se prikupljaju dobrovoljni prilozi koji će ići tamo gde je najpotrebnije - ugroženim ljudima, ili, recimo, za dogradnju Dečijeg hematoonkološkog odeljenja.

- To bi bio dobar način da se razbiju predrasude prema osuđenicima, da se prikupi novac za one kojima je potreban, ali i da sami osuđenici osete da su učinili dobro delo - kaže Krstić.

Ova dramska sekcija će, zaključuje Krstić, i dalje raditi, i to i sa drugim osuđenicima koji su sve više zainteresovani i motivisani da od Kazneno-popravnog zavoda makar na momente naprave Kreativno-pozorišnu zajednicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA