≫ 

JEDAN OD GLAVNIH USLOVA ZA ULAZAK SRBIJE U EU: Poštovanje autorskih i srodnih prava!

"Srbija se može tretirati kao dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u ovom poglavlju. Prema tome, Komisija predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom zapoglavlje 7 - intelektualna svojina", piše u izveštaju Evropske komisije

  • 1

Srbija je ispunila uslove za otvaranje poglavlja 7 koje se odnosi na pravo intelektualne svojine, rekao je direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Vladimir Marić na današnjoj konferenciji "Poglavlje 7 - o čemu pregovaramo". Koliko je bitno da se poštuju autorska i srodna prava, najbolje pokazuje podatak da intelektualna svojina u stvaranju BDP-a učestvuje sa 4,61 odsto i da je u toj oblasti zaposleno oko 100.000 ljudi.

"Srbija se može tretirati kao dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u ovom poglavlju. Prema tome, Komisija predlaže otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom zapoglavlje 7 - intelektualna svojina", stoji u izveštaju Evropske komisije.

BEZ NJEGA BI NAŠA ISTORIJA BILA SASVIM DRUGAČIJA: Ne možete da pretpostavite koji je PRVI SRPSKI PATENT! (FOTO)

Marić je izjavio kako je ovaj zaključak EK veliki kompliment i rezultat ogromnog rada.

- Na nama je dosledna primena tih propisa, adekvatna zaštita intelektualne svojine, borba protiv piraterije. Sistem zakona koje donosi Srbija, međunarodnih propisa koje smo ratifikovali treba adekvatano da štiti interese kreativnih ljudi, naših autora, nosilaca srodnih prava, kako bi pre svega bio nagrađen kreativan rad i stvorili se ekonomski i drugi društveni uslovi za ekonomski razvoj - rekao je Vladimir Marić, ujedno i šef Pregovaračke grupe o Poglavlju 7.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je istakao da bez aktivne saradnje privatnog i javnog sektora, kao i bez dovoljno stručnih službenika koji će doslovno sprovoditi zakone iz oblasti intelektualne svojine, nećemo uspeti da ispunimo uslove koje od nas EU traži.

UNIJA DISKOGRAFA: Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu radi - NEZAKONITO!

- Kreativna industrija u Srbiji u stvaranju BDP učestvuju sa 4,61 odsto, a u njoj je zaposleno 100.000 ljudi. Zaposleni u kreativnoj industriji doprinose više i produktivniji su nego u osiguranjeu i rudarstvu - zaključuje Marić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedna od značajnijih izmena u sadržaju poglavlja je bolja zaštita interpretatora u muzici, pogotovo što je digitalna prodaja već sada prestigla fizičku prodaju. Jedna od novina je i način opsivanja biološkog materijala koje propisuje Zakon o patentima i, prema kome, patent treba da bude opisan na takav način da stručnjak iz određene oblasti može praktično da ga realizuje.

O OVOM SRBINU PRIČA CELA EVROPA: Napravio LAMPU, koja će promeniti SVET! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovom prilikom je i Milena Marsenić iz Zavoda za intelektualnu svojinu ukazala na izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) iz 2009. godine, pod naslovom - Ekonomske posledice krivotvorenja i piraterije, u kom je zaključeno da je vrednost međunarodne trgovine krivotvorenim i piratskim proizvodima 2007. godine iznosila i do 250 milijardi američkih dolara, što je iznos koji je veći od BDP-a približno 150 zemalja sveta.

PIRATERIJA NAM POJEDE RADNA MESTA: Srbija zbog ovoga gubi MILIJARDE godišnje! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Privredni subjekti u Srbiji ne koriste prava intelektualne svojine jer, kako ističe patent inženjer Nataša Milovanović, nemaju dovoljno zanja o tome.

- Kompanije u Srbiji su se najčešće susretale i imale problem sa kopiranjem usled nepostojanja prava - tvrdi Milovanovićeva.

DOSTA JE BILO LOPOVLUKA: Diskusija o autorskim pravima u Privrednoj komori Srbije!

Zbog svega toga, kao i radi što bržeg pristupanja EU, važno je da se uskladimo sa direktivama evropskih zakona i sprovede doslednija primena zakona iz ove oblasti, zaključeno je na konferenciji.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    23. jun 2016 | 19:41

    E, dragi moji. Onda će u potencijalnoj Srbici u neko ne verujem da će do toga vremena i doći ? Izgledati ovako: Gde god udjete muk. Odprilike kao u Grčkoj i slično. Samo jaki će moći da plate "muzikarinu". Živa muzika će biti skupa skupa i preskupa. Znaće se ko je ? Kome se svira. I pošto se svira...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA