Incko: Brčko neće biti prepušteno RS

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu kaže da međunarodna zajednica neće napustiti Brčko i da, čak i posle ukidanja Kancelarije supervizora, supervizija ostaje na snazi

  • 0

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko kaže da suspenzija supervizije za Brčko ne znači da će međunarodna zajednica definitivno napustiti taj grad i prepustiti ga Republici Srpskoj. On je najavio da, iako se Kancelarija supervizora zatvara, supervizija, iako zamrznuta, ostaje.

Incko kaže da razume strah koji postoji u zvaničnom Sarajevu, ali da je u međunarodnoj zajednici došlo do nešto drugačijeg zaključka.

- Došlo je, naime, do zaključka da u Brčkom institucije dobro rade i da treba zatvoriti Ured supervizora za Brčko - rekao je Incko.

On je, ipak, istakao da se, ako dođe do krizne situacije, Kancelarija može reaktivirati.

- Tamo ostaje OSCE, EUFOR, doći će i Evropska unija, koja će tamo otvoriti Kancelariju. Takođe, ostaje OHR u Sarajevu i, što je vrlo važno, Arbitražni tribunal za Brčko. Dakle, imamo dosta osigurača. Mi ne očekujemo probleme, ali vrlo pažljivo pratimo celu situaciju. Postoji mehanizam kontrole i praćenja situacije - tvrdi Incko.

Na pitanje da li je ukidanje supervizije za Brčko "na mala vrata" dokaz zaokreta politike međunarodne zajednice, Incko je odgovorio odrično.

- Mislim da je to znak napretka međunarodne zajednice. Međunarodna zajednica u tome vidi potvrdu da domaće vlasti mogu i treba više da preuzimaju odgovornost. To bi istovremeno bio dokaz da mogu preuzimati odgovornost na putu za Brisel, dakle, za evroatlantske integracije - rekao je visoki predstavnik u BiH.

(M. S. / Tanjug / Foto: rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA