U ČAST SRPSKOM KNEZU LAZARU: U Kosovskoj Mitrovici održano tradicionalno "Vidovdansko slavopojanje" (FOTO)

Crkveni hor “Nušić” je večeras u sabornom hramu Sv Velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, u čast Sv Knezu Lazaru i Kosovskim junacima, poezijom i pojanjem uoči Vidovdana “preko koga se otkriva večna istina o prolaznom zemaljskom i večnom nebeskom” izveo tradicionalno “Vidovdansko salvopojanje”

  • 3

U severnom delu Kosovske Mitrovice uoči Vidovdana u slavu i čast svetom knezu Lazaru  i Kosovskim junacima u sabornom hramu Sv Velikomučenika Dimitrija crkveni hor “Nušić” pod dirigentskom palicom Petra Rakića izveo je tradicionalno "Vidovdansko slavopojanje“.

DANAS JE VIDOVDAN: I ovu JEDNU STVAR obavezno morate da uradite PRED SPAVANJE!

Crkveni hor “Nušić” je večeras u sabornom hramu Sv Velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, u čast Sv Knezu Lazaru i Kosovskim junacima, poezijom i pojanjem uoči Vidovdana “preko koga se otkriva večna istina o prolaznom zemaljskom i večnom nebeskom” izveo tradicionalno “Vidovdansko salvopojanje”.

Ove godine Vidovdanskim slavopojanjem je obeležen i milenijum od stradanja Svetog Kralja Jovana Vladimira besedom vladike Nikolaja Velimirovića izrečenoj na Vidovdan u Londonu pre 100 godina “Sve je to jedna ista priča, od početka stvaranja sveta do danas, priča o Hristu, svetiteljstvo kralja Jovana Vladimira i svetiteljstvo cara Lazara ustvari su slika njihove Hristolikosti, a njihova žitija su slika Hristovog stradanja”.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Crkveni hor Nušić je pod dirigentskom palicom Petra Rakića izveo tropar Sv Knezu Lazaru, deo iz liturgije Stevana Mokranjca “Svjatij Bože”, “Svetitelj Božiji Milutin” vladike Nikolaja Velimirovića, za koju je note napisao Petar Rakić po blagoslovu igumana manastira Banjska oca Danila, “Vera Naša”, “Pesma Časnom Krstu” kao I pesmu Zorana Milojevića “Koreni”.

Govreći zapise “Kandilo vere” i “Borba za Veru” hor “Nušić” je odao počast vladiki Nikolaju Velimiroviću povodom 60 godina od njegovog upokojenja i 25 godina od prenosa njegovih svetih moštiju iz Libertvila u rodni Lelić.

Za ovu priliku u samom hramu Sv Dimitrija bila je postavljena izložba umetničkih radova više autora sa motivima zadužbina Nemanjića u Raško-prizrenskoj eparhiji.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

"Vidovdansko slavopojanje“ je tradicija koja je započeta u hramu Sv Save u južnom delu Kosovske Mitovice, gde je i hor „Nušić“  počeo sa radom pre 25 godina. Hram je zapaljen 1999.god i ponovo u martovskom pogromu 2004.god.

(S.Simić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA