BIO SAM U LEGLU MAFIJE: Italijanski novinar otkrio koja je zemlja najkorumpiranija, i to nije Italija! (VIDEO)

- Ukoliko bih vas pitao koje mesto na planeti je najkorumpiranije, verovatno biste odgovorili Avganistan, možda Grčka, Nigerija, jug Italije... - rekao je Roberto Savijano

  • 4
Foto: Profimedia, Alamy Foto: Profimedia, Alamy

Italijanski novinar Roberto Savijano je proveo više od dve decenije baveći se razotkrivanjem poslova italijanske mafije. On je otkrio nakon svojih istraživanja da je Velika Britanija najkorumpiranija zemlja na svetu.

BREGZIT SE MOŽDA NIKADA NEĆE REALIZOVATI: Odluka Britanaca udzrmala celu EU, šta dalje?

Autor najprodavanijih knjiga o mafiji "Gomora" i "ZeroZeroZero", oglasio se povodom ove teme na jednom literarnom festivalu u maju. On od 2006. godine živi pod policijskom zaštitom, otkako je pisao o članovima Komore, zloglasnog napuljskog ogranka italijanske mafije.

- Ukoliko bih vas pitao koje mesto na planeti je najkorumpiranije, verovatno biste odgovorili Avganistan, možda Grčka, Nigerija, jug Italije... a ja bih vam rekao da je to Velika Britanija. Nije u pitanju birokratija, nije policija, nisu političari, ali je korumpiran finansijski kapital. 90 odsto vlasnika kapitala u Londonu poseduje svoja ofšor predstavništva - rekao je Savijano.

Novinar je istakao kako su Džersi i Kajmanska ostrva "kapije kriminalnog kapitala u Evropi".

Pokrenuo je Bregzit, a onda je priznao da je PREVARIO 17 MILIONA LJUDI (VIDEO)

- Velika Britanija je zemlja koja to dozvoljava. Zbog toga je za mene od presudne važnosti što sam danas ovde jer želim da vam kažem da se ovde radi o vama, o vašim životima, o vašoj vladi - dodao je Savijano.

Savijano se osvrnuo i na debatu o Bregzitu navodeći da bi glas za izlazak iz Evropske unije značio još veću izloženost organizovanom kriminalu.

- Izlazak iz EU značio bi dozvolu za takav rad. Značilo bi omogućavanje meksičkim kartelima, ruskoj mafiji i firmama iz Katra još više moći, a znamo da je HSBC platila dve milijarde evra kazne američkoj vladi jer je priznala pranje novca koji je dolazio od kartela i iranskih kompanija. Imamo dokaze - rekao je tada novinar.

(Telegraf.rs/ Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki-Ѕтоckholm

    28. jun 2016 | 12:17

    Uskoro pokojni Roberto Savijano !

  • Aloha

    29. jun 2016 | 10:12

    Druze ti si vec pokojni nego se o tome I nece znati jer je mafija svuda umesana ali sigurnoces prosetati betonske sandale nekom od reka pozz I inas muda to je jasno .

  • Anonymous

    12. novembar 2016 | 00:20

    Rotsildi-mafija, murija, dogma, korpucija, teror, institucija, represija, ubija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA