≫ 

U jednoj ruci drži mač, levom pokazuje Gazimestan: Pre godinu dana otkriven je fascinantan spomenik Knezu Lazaru! (FOTO)

Visina spomenika je 7,5 m, a širina 3,5 m. Knez udesnoj ruci drži mač, a levom pokazuje na Gazimestan

  • 2

Pre tačno godinu dana, 28. juna 2016. je u severnoj Kosovskoj Mitrovici na Trgu Šumadija svečano otkriven spomenik Svetom Knezu Lazaru koji je dar Vlade Republike Srbije.

SPOMENIK Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici na VIDOVDAN!

Otvaranju je prisustvovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić, episkop Raško-prizrenski i Kosovsko Metohijski Teodosije, članovi pokrajinske vlade, poslanici Narodne Skupštine Srbije, pokrajinskih parlamenata Vojvodine i Kosova i Metohije, načelnici okruga, predsednici privremenih organa, gradonačelnici i više hiljada građana Kosmeta i pridošlih iz svih krajeva centralne Srbije i regiona.

- Danas si nam došao kneže da sabereš, opomeneš, ujediniš, ponovo nas zavetuješ, da je zemaljsko za malene carstvo, a nebesko uvijek i dovijeka, da nas utvrdiš da ne posustanemo, ne zalutamo u vremenu nevremena, da ne gledamo u veličinu spomenika, već veličinu našeg odraza u tebi, da nas podsetiš nebeski kneže, da Vidovdan nije poraz već podizanje iz poraza - kazala je tada, u Vidovdanskoj besedi profesor Univerziteta u Prištini Valentina Pitulić, kojom je otpočela svečanost otkrivanja spomenika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Čestitajući Vidovdan "svetorodnoj gospodi srpskoj" Pitulićeva je rekla - Neka ovo mesto od danas bude naše ogledalo, da pogladamo sebe i jedni u druge, da se zavetujemo da nam je ovde dom, da ne pristajemo, da ne odustajemo, da ne tražimo laka rešenja, da se čvrsto uhvatimo za zemlju, da ne prodajemo veru za večeru, da gradimo Lazara u sebi da se vidimo na Vidovdan kao i uvek, da damo odgovor kakvi smo i da znamo da nam nisi uzalud došao da sačekaš Kneže zajedno sa nama oslobodioce da zapale zaveštale sveće kneginje Milice tamo u Dečanima po drugi put, pa da nam bude milo.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je rekao Spomenik Sv Knezu Lazaru nije samo ambijentalni ukras on je poruka čitavog srpskog naroda da je Kosovo i Metohija bilo naše zajedničko izvorište i inspiracija i da ostaje vrednost i ideal oko kojeg ćemo biti ujedinjeni i u budućnosti.

Rečima - budimo ponosni što imamo slavnu prošlost, nosimo je u sebi i sa sobom, uzdignimo je novom snagom duha da onima koji će stavsavati bude vedrije - prisutnima se obratio Aleksandar Spirić.

- Na putu probranih vrednosti za iskaz uzdizanja naroda, neka se nađe i ova naša zamisao Lazarev spomenik u Kosovskoj Mitrovici, svoj na svome i među svojima da okuplja i podstiče, da snagom napaja i nadgleda da Milošem hrabri, Lazar je ovekovečio Kosovo, uvek je dubokoumno bio na Kosovu, danas je stasao među nama, došao je. Ovaj dan pokazuje da smo počeli da smanjujemo dug nasleđa, vaskrsli smo ideju učestvovali smo u tome zajedno – rekao je Spirić, podsećajući na obaveze koje nam vekovima traju, koje su nas čekale i koje moramo rešavati.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Posebno uvažavajući direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i Vladu Republike Srbije, Spirić je poželeo da dolazeći Vidovdani budu sa novim rezultatima, zbog kojih bi potomstvo poštovalo i ovu generaciju.

Gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Goran Rakić rekao je - na Vidovdan otvaramo Knjigu Kosovsku, čitajmo redom i podsećajmo se.

- Stvarajmo sutrašnjicu dostojnu prošlosti uticajnu u budućnosti, stvarajmo prave vrednosti, to je naš zadatak na ovim prostorima i taj zadatak treba praznovati, Kosovo i Lazar su srpski simboli večnosti, naša moralna suština, ukažimo sebi da Lazereva kruna nije na Kosovu izgubljena da bi se oko nje otimali, nego mu je sa glavom na Kosovu ostala da bismo se na Kosovu oko nje okupljali i okupljamo se, da nas kletva mimoiđe, kneže Lazare uzdižemo te ovde na starini našoj, čekalo te je ovo mesto, njega niko nije mogao uzeti ni zauzeti nikome nije pripadalo osim tebi - rekao je Rakić.

Postavljen kamen temeljac za najveći povratnički projekat na KiM od 1999. godine

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, od koga je potekla ova ideja je rekao da je naš narod vekovima više voleo da podiže spomenike od reči - jer je takve spomenike mogao da nosi sa sobom u zbeg, onako kako je sa sobom nosio i mošti svetoga kneza, spomenike od reči neprijatelj nije mogao da ruši i pogani, one druge je mogao i rado je to činio, i u Gračanici i u Bogorodici Ljeviškoj, i u svakoj srpskoj crkvi i zadužbini ovde na Кosovu i Metohiji.

- Ali, mi rešismo da Lazara ovde danas donesmo izlivenog od meda i da smo mogli podigli bismo ga da bude visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske. Ipak i ovakav, veliki je toliko da ga ne možemo nikuda odavde poneti, a previše je lep i blistav da bismo ga ikada mogli ostaviti. Lazar je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu. Na Vidovdan 2016. godine, ovde pred Bogom, pred ljudima i pred svetim Кnezom Lazarom, neka to bude naša zakletva! – rekao je Đurić.

Đurić je naglasio da - vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Кosovu i Metohiji nije samo naša da je damo, to mora biti zakletva čitavog srpskog naroda i dodao da - naš narod ne bi ni postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Кosovom na usnama i srcu!

- Lazar odavde gleda ka Gazimestanu kao putokaz, da podseti one koji su zaboravu skloni, i da nas usmeri, ne prostorno, već moralno. Mnoge smo pobede kao narod ostvarili jer nismo zaboravili kosovsku lekciju, a bez te lekcije ne može biti ni budućih pobeda. A prva pobeda koju svaki Srbin treba da ostvari je intimna, to je pobeda nad sopstvenim identitetskim dilemama i nesigurnostima. Кada se dovoljan broj nas priseti ko smo i šta smo, kada savladamo unutrašnje stranputice, stvorićemo nacionalnu građevinu na koje će naši potomci biti ponosni. Umesto da idemo po belom svetu i gradimo drugima, svoju budućnost ćemo graditi tu gde jesmo, na temeljima koje već imamo. A boljih i čvršćih temelja od vidovdanskih ne možemo imati –rekao je Đurić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zato, budite snažni kao što su bili kosovski junaci, čuvajte svoje srpsko ime onako kako su ga čuvale generacije Srba koje su dojene pričama i pesmama o Кosovu, budite složni onako kako su složni bili Srbi bili na Mišaru, Ceru i Кajmakčalanu. Na Vidovdan 2016. godine, klanjamo se senima kosovskih junaka, rešeni da ovde proslavimo još mnoge Vidovdane, svaki put sve mudriji, sve bolji, sve složniji i sve jači – poručio je Đurić, uz pozdrav "Živela Srbija!“

Šta bi bilo da su Srbi 1389. POBEDILI U KOSOVSKOM BOJU?! (FOTO)

Povodom otkrivanja spomenika i Vidovdanskog saborovanja na Trgu Šumadija izveden je prigodan program u kome su učestvovali crkveni hor "Nušić" iz Kosovske Mitrovice koji su otpevali himnu Bože pravde i pesmom "Crven cvete" koju je izvela Isidora Nekić, ispleli venac od Božura Sv Knezu, Srpski pravoslavni pojci iz Beograda koji su pojali uz besedu Sv Kneza, koju je govorio glumac Aleksandar Lazić iz "Boja na Kosovu" Ljubomira Simovića, Pećka kandila i Sa Kosova zora sviće.

Spomenik su otkrili direktor Marko Đurić i vladika Teodosije koji je sa sveštenstvom i monaštvom eparhije osveštao spomenik Sv Knezu Lazaru.

- Taj Vidovdan kada je Sv knez položio život za veru i otačastvo, za taj Vidovdan je pomogao nama svima da budemo dostojni imena svoga, vere pravoslavne i zahvaljujući tom Vidovdanu evo i mi danas postojimo i u ovom gradu i na Kosovu i Metohiji - rekao je vladika Teodosije.

- Sv Kneže Lazare, moli Boga za narod svoj koji opstaje na Kosovu i Metohiji, tvoje prisustvo u ovom gradu je i naša obaveza da stojeći pred tobom sačuvamo one vrednosti za koje si i ti položio život na Kosovom polju kako bi to predali nepostiđeni deci svojoj - dodao je vladika.

Vidovdansko saborovanje je prošlo bez ikakvih incidenata.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Spomenik Sv Knezu Lazaru je rad vajara Miroljuba Stamenkovića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Dimenzije spomenika su; visina 7,5 m širina 3,5 m, težine 7,5 tona, knez udesnoj ruci drži mač, a levom pokazuje na Gazimestan. Postavljen je na betonskom postamentu visine 2,5 m.

Spomenik knezu Lazaru sa spomen-česmom jedini na Kosovu i Metohiji bio je podignut u Gnjilanu sa spomen česmom posvećenom Kosovskim Junacima, Albanci su ga buldožerom srušili 1999. godine.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA