Koji su najbezbedniji svetski aerodromi trenutno, i kakva je situacija na Aerodromu "Nikola Tesla"?

Stručnjaci za terorizam kažu da, kada je u pitanju borba sa ekstremistima, svi sistemi obezbeđenja su tajna

  • 5

Za nešto više od tri meseca, na aerodromima u Turskoj i Belgiji dogodili su se teroristički napadi u kojima je poginulo na desetine ljudi, a više stotina njih je ranjeno. Zašto se na meti terorista nalaze baš aerodromi i kakva je bezbednost na aerodromu Nikola Tesla?

Eksplozivni prsluci, automatsko oružje, veća gužva znači i više žrtava - ovo je postao već ustaljeni recept za teroristički napad.

Pre istanbulskog, u martu se na meti terorista našao terminal aerodroma u Briselu. Gde je sledeća meta i koliko su aerodromi bezbedni?

U srpskoj policiji kažu da su, kada je Aerodrom Nikola Tesla u pitanju, u pripravnosti.

DIREKTOR "NIKOLE TESLE" PORUČIO: Naš aerodrom je bezbedan, nema opasnosti od terorizma!

- Nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu, pripadnici MUP-a su preduzeli dodatne mere zaštite lica i objekata, nadzora i kontrole na aerodromima, železnički i autobuskim stanicama i administrativnim prelazima. Znatno je podignut nivo saradnje s međunarodnim subjektima u cilju podizanja nivoa bezbednosti spoljnih granica Republike Srbije - kaže Đorđe Vukašinović iz Službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kao redovno, stanje ocenjuju i nadležni na beogradskom Aerodromu. Tvrde da se osim otkazanih letova za Istanbul ništa nije promenilo. Međutim, stručnjaci za problem terorizma kažu da, kada je u pitanju borba sa ekstremistima, svi sistemi obezbeđenja su tajna.

ŠTA SE DEŠAVA SA SVETOM? Teroristički napad u Briselu je treći napad ekstremista u Evropi za godinu dana!

- Ja ću vam samo napomenuti da vašu znatiželju upotpunim - raspolažemo s molekularnim detektorima, raspolažemo sa određenim stvarima koje potpomažu u razotkrivanju takvih stvari - kaže Dušan Tomić sa Fakulteta za inženjerski menadžment.

Na primedbu novinarke da u zgradu može da uđe bilo ko, pa možda i samo da popije kafu, ali i da unese u hol eksplozivnu napravu?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je stvar vašeg privida - kaže na to Tomić.

"NIKOLA TESLA" SLETEO U NJUJORK: Uspešno završen istorijski let za Ameriku

Najbezbedniji aerodromi na svetu su londonski Hitrou, Njujorški DŽ. F. Kenedi i Dubai. Srbija, prema tvrdnjama stručnjaka, nastoji da narednih godina uvede upravo takav sistem bezbednosti. Međutim, za to je potrebno mnogo novca, koji Aerodrom trenutno nema.

(Telegraf.rs / Izvor: rs.n1info.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejo

    29. jun 2016 | 20:34

    Kako ta tri aerodroma su najbezbedniji kad ste nedavno dali clanak da je aerodrom u Tel Avivu najbezbedniji na svetu i da se poslednji put desio neki napad pre 40 godina???

  • beduin

    29. jun 2016 | 21:02

    Ben Gurion u Tel Avivu je daleko najsigurniji aerodrom na svijetu

  • RS

    29. jun 2016 | 22:11

    Najsigurniji je Banjaluka jer ne radi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA