NI POSLE 25 GODINA NEMA REŠENJA: Granični spor Hrvatske i Slovenije i dalje na arbitraži

Slovenačko-hrvatski granični spor i nakon 25 godina ostaje nerešen i to pitanje predstavlja velik politički teret u međusobnim odnosima

  • 2

Arbitražni sud u Hagu odlučio je da je Slovenija povredila Sporazum o arbitraži s Hrvatskom, alii da će postupak pri tom sudu biti nastavljen tako što će biti doneta odluka o razgraničenju između dve države, piše slovensko Delo.

Niste ni znali da se na samo na nekoliko sati od Srbije krije OVAKVA LEPOTA (FOTO) (VIDEO)

Arbitražni sud je, naime, odlučio da proces po pitanju graničnog sporazuma između Slovenije i Hrvatske ide dalje.

- Slovenija je prekršila pravila arbitražnog sporazuma, ali to kršenje nije bilo toliko ozbiljno da opravda hrvatski zahtev za okončanjem postupka - navodi Delo.

List piše i da je sud o toj odluci već obavestio vlade dveju država.

Potvrđena presuda od 22 godina zatvora Stanišiću i Župljaninu

Slovenačko-hrvatski granični spor i nakon 25 godina ostaje nerešen i to pitanje predstavlja velik politički teret u međusobnim odnosima.

Hrvatska je prošle godine donela odluku o izlasku iz arbitraže, koju smatra nepovratno kompromitovanom nakon što su lani objavljeni podaci koji dokazuju nezakonite kontakte Jerneja Sekoleca, prvog arbitra koji je u panel imenovala slovenačka vlada, sa službenicom ministarstva spoljnih poslova u Ljubljani Simonom Drenik.

DA LI JE OVO NAJBOLJI ŠEF NA SVETU? Šef hrvatske firme vodi sve zaposlene na Kanarska ostrva

Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog postupka i pozvala se na odredbe Bečke konvencije o prestanku važenja međunarodnih ugovora.

Stalni arbitražni sud (PCA) sa sedištem u Hagu u februaru ove godine je odlučio da zamrzne postupak odlučivanja o graničnom pitanju između dvu zemalja sve dok ne prouči pravne posledice odluke Hrvatske da izađe iz tog procesa.

JASMIN KESEROVIĆ je džihadista iz Bosne koji je pretio novim krvavim napadima (FOTO)

Slovenija pak sa svoje strane zvanično smatra da arbitraža nije prekinuta, da povrede postupka koja bi dovela do prekida arbitraže nije bilo i da arbitri moraju nastaviti svoj rad sve do konačne presude, preneo je portal Index.hr.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA