≫ 

PREDSEDNIČKI IZBORI U AUSTRIJI ĆE SE PONOVITI: Ustavni sud poništio rezultate!

Sud je proglasio predsedničke izbore nevažećim, nakon što se desničarska Slobodarska partija žalila na nepravilnosti

  • 3

Austrijski Ustavni sud je poništio rezultate sa predsedničkih izbora i doneo odluku da se oni mogu ponoviti. Novo glasanje moglo bi biti održano već krajem septembra ili početkom oktobra.

VAN DER BELEN NOVI PREDSEDNIK: Austrija ipak ne dobija desničarsku vladu

Sud je proglasio predsedničke izbore nevažećim, nakon što se desničarska Slobodarska partija žalila na nepravilnosti.

Obrazlažući odluku suda, predsednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.

- Odluka koju smo doneli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača poverenje u našu pravnu državu i demokratiju - obrazložio je on.

Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podneo lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno rečnikom koji nije pravni to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije - objasnio je Holcinger.

Inače, sud je saslušao oko 90 svedoka tokom dve nedelje. FPO je u svojoj žalbi navela nepravilnosti u 94 od 114 izbornih opština.

Slobodarska stranka je tvrdila da je način na koji su brojani glasovi koji su stizali poštom, samo jedna od brojnih nepravilnosti koje su kulminirale porazom Hofera od van der Belena za ispod 31.000 glasova.

Kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer vrlo je tesno izgubio od bivšeg vođe Zelenih Aleksandera Van der Belena, za manje od 1 odsto. Da je izabran, Hofer bi bio prvi ekstremno desni čelnik jedne države EU-a.

(Telegraf.rs/ Izvor:spiegel.de/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zikica

    1. jul 2016 | 13:05

    Hajdemo sad svi srbi mi u Austriji dvi za Hofera idemo sad do pobede svi koji živimo u Austriji i imamo austrisko drzavljanstvo onda imamo pravo glasa ponovimo opet Hofer

  • Desha

    1. jul 2016 | 13:57

    E... to se zove pravna država. Kad će to kod nas da se desi, NIKAD. A pokradeno je, nije da nije....

  • Sunčica

    1. jul 2016 | 13:42

    A sta je taj Hofer uradio bolje za nas Srbe?????Ne glasam tu sam dok je dobro i dok ide......Srbija je samo jedna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA