OTKRIVENI KRIVCI ZA PAD 200 AVIONA: Nemoguće ih je izbeći, NEVIDLJIVI su za radare i ljudsko oko!

Čestice leda nisu vidljive radarima, a blokada koju su uzrokovale zbunila je pilote, što ih je najverovatnije nateralo da naglo okrenu trup aviona, što se ispostavilo kao fatalna greška

  • 7

Istraživači iz NASA došli su do podatka da su sitne čestice leda, koje su gotovo nevidljive ljudskom oku, upravo te koje mogu da budu uzročnik pada aviona i smrti na stotine ljudi. One su sitnije od brašna, a postoji velika mogućnost da su dovele do pada najmanje 200 aviona u poslednjih 20 godina.

MISTERIJA OKO PADA EGIPATSKOG AVIONA: Pilot pozvao u pomoć kontrolu leta, Egipćani demantuju

Uprkos ranijem mišljenju da je nemoguće formiranje leda na visini od 10 kilometara, visini na kojoj leti većina komercijalnih aviona, izveštaj o padu aviona Er Frans 477 iz 2009. godine u uglednom naučnom magazinu Nju Sajentist, pokazuje drugačije.

Avion se srušio u Atlantski okean između Rio de Žaneira i Pariza, a bile su potrebne dve godine da se olupina izvuče iz vode.

Ledna blokada u senzorima za brzinu postala je značajan faktor prilikom istrage, koja je u početku pokazala kako su za pad odgovorni greška u softveru i pilot.

Foto: NASA Foto: NASA

Čestice leda nisu vidljive radarima, a blokada koju su uzrokovale zbunila je pilote, što ih je najverovatnije nateralo da naglo okrenu trup aviona, što se ispostavilo kao fatalna greška.

Smatra se da se oblaci ledenih čestica stvaraju duboko unutar oluja praćenih grmljavinom, koje usisavaju topao vazduh, koji se nakon toga ledi i stvara sićušne ledene kristale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    4. jul 2016 | 17:52

    I opet NASA. Jao kolko.mi se povraca od njih. A shta su ruski nauchnici rekli?

  • Fil

    4. jul 2016 | 16:43

    Da, da. Kad god ne znaju (ili znaju), oni kazu sitne cestice leda.

  • Sik

    4. jul 2016 | 17:34

    Sami sebe demantuju. Ne možemo leteti bezbedno na 10000m , što mu dođe kao dečiji skok, dok u isto vreme Nasa šalje rovera na mars. Ajd zdravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA