Sukob u Manastiru Vaznesenje, intervenisala policija!

Nakon odluke sestrinstva da pređu pod upravu raščinjenog vladike Artemija, u ovoj bogomolji došlo do sukoba dve svešteničke struje i pojedinih vernike. Monahinje su danas napustile manastir ispred kojeg se trenutno nalazi samo policija koja ne dozvoljava prilaz

  • 3

Nakon odluke sestrinstva Manastira Vaznesenje da pređu pod upravu raščinjenog vladike Artemija, u ovoj bogomolji je došlo do sukoba dve svešteničke struje i pojedinih vernika, a intervenisala je i policija. Monahinje su napustile danas manastir.

U Manastiru Vaznesenje, u Ovčarsko kablarskoj klisuri, čije je sestrinstvo na manastirskoj slavi objavilo odluku da odriču srpskog patrijarha Irineja i da prelaze pod upravu raščinjenog vladike raško-prizrenskog Artemija, bilo je napeto tokom celog jučerašnjeg dana.

Nakon objavljivanja te odluke, izaslanik vladike žičkog Hrizostomadošao je u manastir u nameri da uzme ključ i sestrinstvo iseli iz hrama, što su monahinje odbile. Vrlo brzo su počeli da stižu vernici radi podrške Igumaniji Jeleni, koja u manastiru obitava sa još sedam monahinja.

Nedugo zatim došlo je i do incidenta jer je izaslanicima vladike Hrizostoma neko probušio gume na automobilima, zbog čega je pozvana policija. Policajacima je uskoro stiglo pojačanje, a u toku noći bilo je posla i za interventu jedinicu.

Kako je rastao broj vernika koji su dolazili radi podrške sestrinstvu, tako se povećavao i broje sveštenika iz cele eparhije koji su, kako su tvrdili prisutni, bili grubi prema svima koje su izbacivali iz manastira.

Prema svedočenjima očevidaca, vernike su šutirali i tukli, dok su monahinje vukli za kosu. Njih nekoliko je bilo u pocepanoj odeći i pokazivali su sveže masnice po telu. Dalji sukob sprečila je Interventna jedinica MUP-a koja je sve građane izbacila iz porte i u kordonu sprečila njihov povratak na manastirski posed.

Građane, kojima je naređeno da izađu iz porte, policija je pretresala, oduzimali su im mobilne telefone i fotoaparate, i brisali snimke.

Tokom noći u krugu Manastira Vaznesenje bilo je više od 100 sveštenika. Na magistralnom putu Čačak - Požega, na mestu gde se odvaja put ka ovom manastiru, postavljena je patrola saobraćajne policije koja ne dozvoljava prilaz bogomolji.

Nešto pre ponoći ispred manastirske kapije bilo je desetak policijskih vozila. Oko 22 sata u manastir je stigao i vladika žički Hrizostom.

Okupljene vernike je predvodio Čačanin Miloje Stevanović, vlasnik privatnog preduzeća, na čijoj je krsnoj slavi pre tri dana služio raščinjeni vladika Artemije. Po dolasku vladike Hrizostoma, Stevanovića je policija odvela u PU u Čačku.

Prema nezvaničnim izjavama policajaca, oni su intervenisali po pozivu SPC, kako bi se zaštitila crkvena imovina. Nema podataka da li je i protiv koga podneta krivična prijava, kao i da li je Stevanoviću određeno policijsko zadržavanje.

(O. Dašić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    26. maj 2012 | 19:01

    Стоп римокатолицима! На многаја љета Артемије!

  • Dragan Knezevic

    28. maj 2012 | 12:36

    Građane, kojima je naređeno da izađu iz porte, policija je pretresala, oduzimali su im mobilne telefone i fotoaparate, i brisali snimke. GROBARSKA DEMOKRATIJA & GROBAR VAM DAN

  • aleksic

    2. jun 2012 | 18:07

    Stop rimokatolicima ali i raskolnicima, takozvanim "artemijevcima"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA