≫ 

TUGA: Evo zašto su u ovom delu Srbije ZARASLA GROBLJA, a nije ono što ste prvo pomislili! (FOTO)

Čak 60 odsto radnika Grobalja su kancelarijski službenici, i to većinom žene, pa ih poslovodstvo ne može uputiti da rade fizičke poslove

  • 0

Od 100 zaposlenih u kragujevačkom JKP Gradska groblja, samo njih 40 su grobari i radnici koji uređuju prostor i kose travu, pa nezadovoljstvo Kragujevčana zbog spomenika obraslih u šiblje postaje sve veće.

"INFOSTAN": Nismo oprostili NEPLAĆENE RAČUNE!

Čak 60 odsto radnika Grobalja su kancelarijski službenici, i to većinom žene, pa ih poslovodstvo ne može uputiti da rade fizičke poslove.

Sa druge strane, građani koji kritikuju ne plaćaju svoje obaveze. Dug Grobljima iznosi oko 52 miliona dinara, a više od 1.000 građana duže od 10 godina ne plaća održavanje.

Dosta nepokošenog prostora na kragujevačkom Varoškom, Palilulskom i grblju Bozman izazvale su revolt građana.

- Grobna mesta su paprena, a spomenici su u travi. Znaju da naplaćuju produženje zakupa i 10 godina unapred, a osim sahranjivanja, čini se da zaposleni malo šta rade - rekla je Kragujevčanka čiji roditelji su sahranjeni na groblju Bozman.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ti zaposleni nedavno su primili tek plate za januar, subvencijom dobijenom od grada, kaže Saša Novaković, predsednik Samostalnog sindikata Gradskih grobalja.

- Bozman se prostire na 22 hektara, a imamo šest grobara. Oni kose, iznose otpad, kopaju rake. Nema dovoljno ljudi. Na Varoškom je takođe šest grobara, na Palilulskom groblju dvojica. Sve u svemu, preduzeće sa stotinu zaposlenih ima otprilike 40 ljudi na terenu, svi ostali su u upravnoj zgradi, kaže Novaković.

Direktor preduzeća Nikola Spasić priznaje da su groblja nepokošena zbog manjka radnika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zbog zabrane zapošljavanja ne možemo primati ljude, a zbog Zakona o radu ne možemo tek tako otpuštati ljude iz administracije. U preduzeću postoji tri sindikata i pitao sam ih zašto se nisu bunili u prethodnom periodu kada je zapošljavana brojna administracija. Kada sam došao u preduzeće, marta prošle godine, zatekao sam 52 odsto administrativnih radnika, a od tog broja 93 odsto su žene. Ne mogu tražiti da rade na terenu, kao grobari, kaže Spasić.

On takođe dodaje da, iako su žalbe građana "na mestu", ipak mnogi ne plaćaju svoje obaveze. Dug je oko 52 miliona dinara, a više od 1.000 građana duže od 10 godina ne plaća održavanje.

- Kada se pomene ekshumacija, onda svi govore o moralu, etici... Odlučili smo se da pokrećemo tužbe protiv dužnika, najavljuje Spasić.

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA