≫ 

Ovo su LIČNE stvari velikog TESLE i od danas možete da ih vidite na jednom mestu u Beogradu! (FOTO)

Verujemo da mnoge od ličnih stvari koje su pripadale Tesli nikada niste videli, a sigurno bi vam bile zanimljive

  • 1

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, danas je svečano otvorena nova stalna postavka Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

SPEKTAKULARNA IZLOŽBA U MUZEJU NIKOLE TESLE: Gledajte i slušajte velikog naučnika u VIRTUELNOJ STVARNOSTI (FOTO)

Događaju je prisustvovao veliki broj ljudi, a prisutni su imali priliku da pored ličnih i tehničkih predmeta koji su pripadali Nikoli Tesli, I njegovih najznačajnijih dostignuća za čovečanstvo, imali priliku da prisustvuju I promociji knjige "Čestitka Nikoli Tesli za njegov 75. rođendan", koja sadrži pisma koji su mu njegovi prijatelji i saradnici uputili za jubilarni 75. rođendan. 

Sa izložbe vam izdvajamo lične i tehničke predmete koji su pripadali našem velikom inovatoru:

Odelo i cipele - bio je visok oko 190cm, obožavao je da nosi odela, koja su predstavljala njegov svakodnevni autfit, a svi koji žele da znaju kako je ono izgledalo, mogu ga videti u novoj postavci Muzeja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Teslin portret - poznato je da nije voleo da se fotografiše, a ovo je jedan od retko sačuvanih portreta.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Krokodilska torba - jedan od eksponata koji privlači pažnju je i velika krokodilska torba. Tesla je bio vrlo skroman, stoga u isto vreme začuđuje, ali i oduševljava činjenica da je voleo skupocene torbe.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Rukavice  - u Muzeju je izloženo nekoliko pari Teslinih rukavica, u više boja. Poznato je da je svakog dana za večeru nosio bele rukavice. Tesla je bio opterećen higijenom, jer je kao mali patio od kolere, pa su mu rukavice bile svojevrsna zaštita od bakterija.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Urna - posetioci Muzeja koji su veliki obožavaoci dela Nikole Tesle imaju priliku da vide i Teslinu urnu sa pepelom, koja je izložena u izdvojenom delu muzeja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tesla je umro 7. januara 1943, prvo je sahranjen po pravoslavnim običajima i na groblju, ali kasnije su njegovi posmrtni ostaci kremirani i urna sa Teslinim pepelom preneta je 1957. u Beograd. Smatra se da je kremacija posmrtnih ostataka bila želja bliskih rođaka.

Pored glavnih eksponata, u muzeju su predstavljeni Tesline čizme, šešir sa njegovim inicijalima, makaze i druge lične stvari.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alien resurrection doctor

    8. jul 2016 | 19:08

    Spremite se da budete oduvani , ja mislim da je Nikola Tesla sahranjen ali iz straha da ga neko nebi nekad klonirao oni su ga kremirali tj spalili .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA