OBRAZOVANJE NA PRVOM MESTU: Zatvorenici iz Gvantanama će učiti naš jezik i kulturu

Oni su sada bezbedni za novu okolinu u kojoj će živeti

  • 16

Časovi srpskog jezika i upoznavanje sa domaćom kulturom biće obezbeđeni dvojici pritvorenika iz američkog zatvora Gvantanamo na Kubi, koji su prebačeni u Srbiju.

U smederevskoj gimnaziji od sada i KINESKI JEZIK! (FOTO)

Novinar "Njujork tajmsa" Čarli Sevidž u razgovoru za N1 rekao je da će zatvorenici Muhamadi Davlatov iz Tadžikistana i Mansur Ahmad Saad al-Dafi iz Jemena, posle skoro 15 godina provedenih u Gvantanamo, život nastaviti u Srbiji, kao i da su prema proveri šest agencija i nakon završenog programa američke vlade, sada bezbedni za novu okolinu u kojoj će živeti.

On dodaje i to da su obojica bila povezana sa Al Kaidom, te da su uhapšeni u Avganistanu 2001. godine, ali da nikada nisu optuženi, pa ni osuđeni.

Prema njegovim rečima, oni su poslednjih godina prošli kroz program američke vlade, šest agencija, koje tvrde da su

- U novim zemljama u kojima žive, uglavnom im je ograničeno kretanje. Najmanje dve godine ne mogu da napuste zemlju, ali nakon toga im i to može biti dozvoljeno. Obezbeđeni su im časovi jezika i upoznavanje sa domaćom kulturom. Mnoge države im posle izvesnog vremena daju i status izbeglice. Ukoliko je moguće, spajaju ih i sa porodicama - naveo je Sevidž.

On je napomenuo da "američka administracija uglavnom krije detalje ovih transfera".

N1 podseća da je zatvor u Gvantanamu osnovan u januaru 2002. godine, u jeku borbe protiv terorizma, započete posle terorističkog napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine. Iza njegovih rešetaka, prema zvaničnim podacima, do sada se našlo 779 osoba.

Pogledajte vesti koje su obeležile današnji dan:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob rock

    12. jul 2016 | 21:18

    Ucit ce nas jezik zato sto imaju zadatak i naravno da ova dvojica nisu slucajno odabrana....E sad se ja kao obican građanin postavljam pitanje vlastima..Kako je moguce da su toliko naivni i da primaju dvojicu terorista koji ce se adaptirati kod nas jer imaju da izvrse misiju?

  • tr

    12. jul 2016 | 21:48

    pa onda kod nas da terorisu Ljude. Ameri su Sljam kao i Englezi a mi SRBI SINE nema veze sta bre nema veze. Svi postuju svoje a mi gazimo li gazi. Prodate smo Duse. Sram da nas bude. Neka ih vrate Ameri gde su ih nasli i zarobili a ne kod nas. E moja Srbijo

  • Mish

    12. jul 2016 | 21:55

    E samo nam jos oni fale!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA