DA LI SU VRUĆINE KRIVE za epidemiju SKOKOVA SA MOSTOVA u Srbiji?

Psiholozi navode da temperature nemaju toliko uticaja na ovakvo ponašanje koliko želja da se dopadne sebi i drugima

  • 3

Dvadesetogodišnja devojka sinoć je skočila sa Mosta slobode u Novom Sadu, visokog 25 metara u Dunav, a danas je isto učinio Beograđanin (18) skočivši sa mosta na Adi.

Dve zabeležene pojave u kratkom vremenskom periodu na temperaturi blizu 40 stepeni uslovili su da se zapitamo li su visoke temperature ili možda zavisnost od adrenalina uzrok nesmotrenih skokova u vodu.

SKOČILA SA NAJVIŠEG MOSTA U DUNAV, JER JE "POGODILA PESMA": Novosađanka (20) htela da se "zabavi"?!

Psiholozi navode da temperature nemaju toliko uticaja na ovakvo ponašanje koliko želja da se dopadne sebi i drugima. 

- Ne bih rekao da su vrućine okidač. Želja za uzbuđenjem i povećanim zadovoljstvima, kao i želja da se ističu po nečem posebnom uslovljava ovakve pojave. To je karakteristika mladih, koja je često nepromišljena i može biti pogubna po njih same - ističe psiholog Aleksandar Šibul i dodaje da i temperature loše utiču na ponašanje kod ljudi, jer smanjuju racionalno razmišljanje i kontrolu nad aktivnostima.

On navodi jedno zanimljivo poređenje koje je rezultat poslednjih istraživanja da vožnja automobila na +40 stepeni je ista kao vožnja u alkoholisanom stanju.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

MLADIĆ (18) se bacio sa MOSTA NA ADI, njegov drug sve SNIMIO KAMEROM! (VIDEO)

Sa druge strane, neuropsihijatar prof. dr Ivan Dimitrijević, zaposleni na Medicinskom fakultetu i Kliničkom centru Srbije navodi da ovakavi potezi imaju veze sa psihologijom pojedinca.:

- Ljudi koji ovo rade su obično kukavice. Kukavice su zato što daju loš primer drugoj deci. Jaki su na rečima, ali ne i kada treba da daju primer drugima. Oni urade tako nešto, jer su vični u tome, ne razmišljaju koliko su ti adrenalinski sportovi rizični. Druga deca videvši njih požele da urade isto, i onda nastane potpuna katasrofa - navodi Dimitrijević koji je u svojoj knjizi "Bolesti zavisnosti" poseban odeljak posvetio adrenalinskim sportovima i njihovom uticaju na mlade.

On je takođe naveo da se u svetu već uveliko leče bolesti zavisnosti od adrenalina, dok je kod nas to još uvek retka pojava.

Kakav god da je uzrok skakanja sa mostova, psiholozi apeluju na mlade da to ne čine, koliko god bili vešti, jer time ugrožavaju sebi život i daju loš primer ostalima.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nela

    13. jul 2016 | 21:49

    obozavam da skacem sa velikih visina u more i cistu reku dunav ne jer se ne vidi nista ako se neko boji ja to postujem ne vidim samo razlog zasto uticem lose na druge to su gluposti

  • čardak

    14. jul 2016 | 06:18

    Za gluposti i ovakva skakanja su krive razne droge ne konzumirajtr drogu i nece biti nikvih skakanja

  • AWP SNIPER

    14. jul 2016 | 00:19

    I ja sam jednom skocio sa visine od 30 metara u vodu I polomio sam se I vise nikad necu da idem na more .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA