MASAKR U SIRIJI: Ubijeno 108 civila, među kojima i 34 dece!

Svetska javnost šokirana najkrvavijim zločinom od početka protesta protiv predsednika Bašara al Asada. Savet bezbednosti UN na vanrednoj sednici zatražio da se kazne odgovorni za krvoproliće

  • 0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izdao je večeras, nakon vanredne sednice, saopštenje u kome je ponovio svoj raniji poziv za prestanak nasilja u Siriji i zatražio da se kazne odgovorni za masakr u gradu Hula, gde je stradalo najmanje 108 civila, od čega 34 dece. Reč je o najvećem masakru od početka protesta protiv režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Posmatrači UN u Siriji potvrdili su da su na stanovnike grada Hula ispaljivane tenkovske i artiljerijske granate i da je u tim napadima ubijeno 108 ljudi.

Među stradalima ima i dece, navode posmatrači UN u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu koje je pročitano na sednici Saveta bezbednosti UN.

U pismu stoji da su posmatrači videli leševe i da se, prema tragovima koji su pronađeni, zaključuje da su stambena naselja gađana tenkovskom i artiljerijskom vatrom. 

General Robert Mud, koji predvodi posmatračku misiju UN u Siriji obratio se prethodno Savetu bezbednosti putem videolinkom iz Damaska, rekavši da je najviše žrtava u gradu Hula stradalo od "šrapnela" i od vatrenog oružja, za šta su zapadne sile optužile snage lojalne sirijskom lideru Bašaru al Asadu.

Takvom stavu se suprotstavio zamenik ruskog ambasadora u UN Aleksander Pankin, rekavši da ima osnova da se veruje da je većina ubijenih likvidirana iz neposredne blizine, tako što su preklani noževima, što je u suprotnosti sa izveštajem generala Muda

Ban je ponovio zahtev sirijskim vlastima da prestanu sa korišćenjem teškog naoružanja u delovima gde žive civili, što je zvanični Damask više puta obećao da će uraditi.

Režim u Damasku negira da stoji iza napada, optužuje teroriste i ukazuje na stranu umešanost. dok opozicija navodi da je sirijska vojska bombradovala grad Hula posle antivladinih protesta, i da je deo civila tada stradao, a da su ostale streljali pripadnici režimske milicije poznate kao šabiha.

Osude masakra u sirijskom gradu Huli stigle su iz čitavog sveta. Velika Britanija traži da Rusija, kao najveći saveznik aktuelnog sirijskog predsednika, na njega izvrši pritisak, kako bi obustavio obračune sa političkim protivnicima.

Savet bezbednosti UN je na večerašnjoj sednici potvrdio i svoju privrženost suverenitetu, nezavisnost i teritorijalnom integritetu Sirije, navedeno je u saopštenju.

U Siriji je poginulo više od 13.000 ljudi od marta prošle godine, kada su počeli antirežimski protesti, a nasilje u zemlji ne jenjava uprkos sporazumu o prekidu vatre od 12. aprila donetom uz posredovanje izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA