Uskoro sveštenicima penzije iz državne kase

Poslednjih sedam godina sredstva se već izdvajaju za ove namene kroz projekat kojim je obuhvaćeno 320 sveštenika i verskih službenika

  • 0

Namera države da iz republičkog budžeta budu uplaćivani doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje izazvala je različite reakcije u javnosti: od onih koji smatraju da je tako nešto potrebno, do onih koji misle da je to diskriminacija prema ostalim građanima.

U Ministarstvu vera i dijaspore navode da uredba nije ništa novo: poslednjih sedam godina sredstva se već izdvajaju za ove namene kroz projekat "Pomoć sveštenicima, monasima i verskim službenicima u pograničnim i ekonomski nerazvijenim područjima radi regulisanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje". Tim projektom obuhvaćeno je 320 sveštenika i verskih službenika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

– U budžetu za 2012. godinu taj projekat raspolaže sa 93 miliona dinara, tako da će ta sredstva biti upotrebljena za nove obaveze. Značajna razlika proizlazi iz činjenice da je država za 320 sveštenika i verskih službenika do sada uplaćivala doprinose prema školskoj spremi i vrsti posla koji obavljaju, dok će po novom biti obuhvaćeni svi, ali prema minimalnoj osnovici, koja po svešteniku na godišnjem nivou iznosi 77.981 dinar – kažu u Ministarstvu vera i dijaspore.

Primedbe da je odredba diskriminatorska prema drugim kategorijama građana, koje su se mogle čuti u delu javnosti, do njih, kažu, nisu došle. Naprotiv, u resornom ministarstvu smatraju da je odredba duboko pravedna i humana.

- Više nas plaši realna mogućnost da će jedan broj sveštenika i verskih službenika praktično imati samo tu uplatu što će kao krajn ji rezultat dati penzije n edovoljne za život- ističu u Ministarstvu vera.

(I. M./ Izvor: Politika)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA