≫ 

Paunović: Počelo praćenje sprovođenja akcionog plana za manjine

Srbija je dobila zadatak da izradi plan za manjine, ne zato što je situacija u ovoj oblasti loša, već zato što je neophodna puna primena zakona i međunarodnih stanarda u ovoj oblasti

  • 0

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je istakla da je izrada posebnog akcionog plana za nacionalne manjine bila od velikog značaja za stvaranje preduslova za otvaranje poglavlja 23.

PAUNOVIĆ: Posvećeni smo Akcionom planu za manjine

- I pre nego što je zvanično otvoreno poglavlje 23, svi mi koji se bavimo sprovođenjem aktivnosti iz ovog polgavlja vredno smo radili i urađeno je gotovo osamdeset posto posla koji je bio planiran, tako da je za sve nas otvaranje poglavlja 23 bilo očekivano, jer prestavlja samo potvrdu urađenog posla.

U okviru tog plana za poglavlje 23 jedna od aktivnosti je bila izrada posebnog akcionog plana za nacionalne manjine.

Treba podsetiti da neke od zemalja koje su članice EU, nisu u pristupnim pregovorim imale potrebu da rade akcioni plan za manjine, dok su druge zemlje imale ovakav plan ali je on izgleda važio samo do uslaka u EU , nakon čega su ovi standardi pali u zaborav.

Srbija je dobila zadatak da izradi plan za manjine, ne zato što je situacija u ovoj oblasti loša, već zato što hožemo punu primenu zakona i međunarodnih stanarda u ovoj oblasti.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

Podećam i da je Srbija primer dobre prakse u zaštiti prava manjina i da to nije samo naša konstatacija već i međunarodnih tela koja prate stanje u ovoj oblasti.

O sprovođenju akcionog plana za manjine ne diskutujemo samo sa predstavnicima nacionalnih manjina koji žive u Srbiji, već veoma često i sa njihovim matičnim zemljama.

Svi oni su, a posebno zemlje iz našeg okruženja koje su članice EU, veoma zainteresovani za to kako će se ovaj dokument sprovoditi.

Vlada je u aprilu ove godine usvojila akcioni plan za manjine i sada imamo obavezu da na svaka tri meseca pratimo kako se taj plan realizuje. O tome obaveštavamo Vladin savet kojim predsedava Premijer, kao i koordinaciju nacionalnih saveta.

Želeli smo da nam u ovom poslu pomognu eksperti iz zemalja članica EU. Preko sedamdeset realizatora učesvuje u sprovođenju ovog akcionog plana, od ministasrtava u Vladi, lokalnih samouprava, NVO, nacionalnih saveta, medija itd i to je zaista jedan veoma složen dokument - istakla je Suzana Paunović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na pitanje voditelja o strategiji za romsku nacionalnu manjinu od 2015. do 2025. Paunović je istakla da i u toj oblasti ima značajnih pomaka nabolje.

- Nova strategija za Rome ima četiri oblasti na koje se fokusira, a to su zapošljavanje, stanovanje, obrazovanje, socijalna zaštita, Posebna pažnja posvećena je prevenciji i suzbijanju diskriminacije. Ovo su u suštini najvažniji problemi koji se tiču romske nacionalne manjine. Najvažnije je da je na radu ove strategije učestvovao nacionalni savet romske nacionalne manjine, tako da su predstavnici ove manjine i od samog početka učestvuju u planiranju i rešavanju problema koji ih se tiču. Jeste romska nacionalna manjina sa najvećim problemima, ali postoje brojni pozitivni rezultati koje je ova vlada napravila u prilično kratkom vremenskom periodu o kojima se u javnosti nedovoljno govori.Značajni pomaci su učinjeni na planu obrazovanja, evidentiranja i uređenja neformalnih naselja, bolje zdravstvene zaštite itd. Problemi u zapošljavanju, nisu samo problemi za Rome, već i za druge građane Srbije. Radi se intenzivno da im se i u toj oblasti maksimalno pomogne - rekla je Suzana Paunović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA