≫ 

OD JESENI SPECIJALNI SISTEM ZAŠTITE U PORODILIŠTU: Senzori i nanogice ZA MAMU I BEBU!

- Od momenta kada su uparene narukvica i nanogica majke i bebe, prati se ko novorođenče uzima i gde ga nosi. Medicinske sestre i babice, koje će biti zadužene za bebe, nosiće posebne bedževe i biće deo celog sistema - rekao je direktor proizvođača bezbednosne opreme

  • 0

Kako bi se sprečila krađa beba i bilo kakva zloupotreba novorođenčadi i porodilja, uvodi se novi sistem zaštite, koji će se prvo primenjivati u beogradskim porodilištima. Naime, beba i majka dobijaće isti identifikacioni broj, a takođe će biti postavljeni senzori pomoću kojih će se videti lokacija bebe u porodilištu.

Ukrali su mi BRATA BLIZANCA po rođenju, a onda sam mu jednog dana POKUCAO NA VRATA! (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Od momenta kada su uparene narukvica i nanogica majke i bebe, prati se ko novorođenče uzima i gde da nosi. Medicinske sestre i babice, koje će biti zadužene za bebe, nosiće posebne bedževe i biće deo celog sistema. Ukoliko neko drugi uzme bebu, softver će to prepoznati. Tada se automatski aktivira alarm, zatvaraju se ulazna vrata bolnice, a liftovi se blokiraju. Isti postupak važiće i ako neko pokuša da nasilno preseče traku ili je skine - kaže za 021 Mirko Mandić iz kompanije "Salmont", koja je zastupnik izraelskog priozvođača bezbednosne opreme.

DA LI JE U SRBIJI? Ukrali su joj SESTRU BLIZNAKINJU po rođenju, pomozite joj da je pronađe (FOTO)

Ovaj sistem, takozvani "Baby Match" postoji u više od 600 klinika u Evropi i služi kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba.

- Na narukvici koju nosi majka postoji dugme, koje kada se pritisne, automatski se uparuje sa bebinom nanogicom. Ukoliko se na narukvici upali zeleno svetlo, znači da je sve u redu, ali ukoliko se upali crveno, znak je da se radi o tuđoj bebi - dodaje Mandić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA