EVO KO JE NASLEDNIK TUĐMANA: Sve o Andreju Plenkoviću, novom šefu HDZ-a i mogućem premijeru Hrvatske (FOTO) (VIDEO)

Rođeni je Zagrepčanin, tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik, a služi se nemačkim. Bavio se sportom - fudbalom, tenisom, vaterpolom i košarkom, pa je i njegov program u velikom delu posvećen ovoj oblasti

  • 12

Novi šef HDZ Andrej Plenković (46) biće kandidat te stranke za novog premijera na vanrednim parlamentarnim izborima, koji će u Hrvatskoj biti održani 11. septembra, a politika koju će zastupati, kako je najavio, biće čvrsto ostajanje pri politici pomirenja Franje Tuđamana koja zajedničke nacionalne i društvene interese i ciljeve stavlja ispred političkih i ideoloških razlika.

KARAMARKO RUSKIM NOVCEM FINANIRAO HDZ: Novi skandal bivšeg šefa hrvatske stranke

Plenkovićeva politika će se razlikovati od politike koju je vodio njegov prethodnik Tomislav Karamarko u čitavom nizu oblasti, a vraćanje Tuđmanovoj politici je jedna od njih budući da je Karamarko takozvanu politiku pomirenja javno ocenjivao naivnom, uz tvrdnju da bi od nje i Tuđman sasvim sigurno odustao da je živ.

Zanimljiv je i Plenkovićev plan prema kojem "HDZ treba da postane predvodnik u razvijanju najviših standarda unutarstranačke demokratije".

Foto: Tanjug/HINA/Nikša Miletić Foto: Tanjug/HINA/Nikša Miletić

Kao važan element svog programa HDZ-ov predsednik je istakao uspostavljanje "transparentnog i efikasnog sistema javne nabavke", što istovremeno smara i snažnom antikorupcijskom merom. Zalaže se za "funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju, sa županijama kao središnjim nivoom i istorijskim oblikom teritorijalnog ustrojstva".

Plenović će, kako je najavio, sa svim verskim zajednicama podsticati konstruktivan dijalog, poštujući načelo odvojenosti Crkve i države.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Plenković je najavio potrebu razvijanja razumevanja i solidarnosti radi pune zaštite manjinskih prava, odnosno deo o saradnji sa nevladinim organizacijama, koje naziva "važnim faktorom svakog demokratskog društva, čijem razvoju pridonose".

Kako je ranije objavio riječki Novi list, Plenković će vratiti sve ono po čemu je, kada je reč o nacionalnim manjnama, "gazio" ministar u tehničkoj vladi HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović. Prema oceni tog lista, Hasanbegović je saradnju sa manjinskim zajednicama i civilnim društvom svelo na brutalne verbalne obračune.

Foto: Tanjug/HINA/Nikša Miletić Foto: Tanjug/HINA/Nikša Miletić

Zlatko Hasanbegović se, navodi list, naročito istakao u uništavanju neprofitnih medija, dok Plenković medije u programu naziva "važnim delom kreativnih industrija, veoma važnima za razvoj demokratskih i pluralnih društava", zbog čega treba "razvijati politike koje će poticati pluralizam, profesionalnost i raznolikost medija te insistirati na poštovanju medijskih sloboda".

Kada je reč o spoljnoj politici, Plenković je najavio da, budući da je Hrvatska jedina članica EU koja ima dunavsku i jadransku, odnosno mediteransku dimenziju, zbog čega se, smatra, treba "jasnije pozicionirati kao glavni partner prema državama u svom susedstvu", osnaživanju srednjevropske dimenzije zemlje i odnose sa ključnim evropskim i globalnim silama, posebno SAD.

Do izbora za prvog čoveka HDZ-a bio je evroparlamentarac. Rođeni je Zagrepčanin, tečno govori engleski, francuski i italijanski jezik, a služi se nemačkim. Bavio se sportom - fudbalom, tenisom, vaterpolom i košarkom, pa je i njegov program u velikom delu posvećen ovoj oblasti.

Po struci je pravnik, a praksu je obavljao 1992. u advokatoskoj kancelariji Stephenson Harwood u Londonu.

Foto: Tanjug/HINA/Nikša Miletić Foto: Tanjug/HINA/Nikša Miletić

U Ministarstvu spoljnih poslova završio je program za diplomatskog savetnika i 1999. položio je savetnički ispit na Diplomatskoj akademiji. U tom resoru se 1884. bavio odnosima Hrvatske sa Savetom Evrope i Evropskom unijom, uključujući pregovore o Sporazumu o saradnji između Hrvatske i EU.

Bio je član hrvatskog pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zatim zamenik šefa hrvatske Misije pri EU u Briselu, od 2005. do 2010. bio je zamenik ambasadora u Francuskoj, zadužen za politička i organizacijska pitanja.

A u vladi Jadranke Kosor od aprila 2010. do decembra 2011. obavljao je dužnost državnog sekretara za evropske integracije.

Član HDZ-a je od 2011, a na prvim stranačkim izborima za Evropski parlament kandidovao se 2013. i do tada je i zvanično preuzeo dužnost člana EP.

Foto: Tanjug/FOTO HINA/ TOMISLAV  PAVLEK Foto: Tanjug/FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Plenković je na funkciji predsednika HDZ zamenio Tomislava Karamarka, koji je 21. juna podneo ostavku jer nije uspeo da formira većinu u Saboru, kao što je obećao.

Karamarko je pre tri meseca, 17. aprila, drugi put izabran za predsednika HDZ-a dobivši podršku 92.276 članova stranke, takođe kao jedini kandidat.

Plenković je peti predsednik HDZ-a.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto

    18. jul 2016 | 14:37

    Karamarko nikada nije ni trebao da bude predsednik HDZ nego je već to trebao biti ovaj Andrija Plenković.

  • Veteran

    18. jul 2016 | 15:55

    Sve cestitke gospodinu Plenkovicu.Iskreno se nadam uzajamno postenim odnosima dve drzave.

  • Srp i čekić

    18. jul 2016 | 14:40

    Sve im je uzalud jer Partija drma Balkanom još je živa i moćna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA