Ovo je Srbin zbog kog su Česi ODLEPILI za BREGOM I KUSTOM! (FOTO) (VIDEO)

Veso Đorem ima restoran u srcu Praga, u kojem je sve u obeležju Srbije i kulture našeg naroda, a evo šta kaže o odnosima Čeha prema Srbima, festivalu San letnje noći na kojem su učestvovali Goran Bregović i Emir Kusturica, ali i o svojim daljim planovima

  • 5

Veso Đorem, se devedesetih godina iz Bosne i Hercegovine preselio u glavni grad Češke Republike - Prag. Otkako je tamo, konstantno radi promovisanju kulture našeg naroda.

(VIDEO) Zbog ovog Srbina, Česi su ludi za Bregom i Kustom!

- Urednik sam edicije "Slovenski Jug prijateljima češkim". Do sada je na češki jezik prevedno dosta dela naših pisaca, među kojima je šest knjiga Ive Andrića, roman Vladimira Pištala "Teslin portret među maskama" koji je i dobitnik NIN-ove nagrade i druge - kaže Veso za Telegraf.

Osim toga, Veso je organizator festivala "San letnje noći" koji je pod pokroviteljstvom Praga, a cilj je da se turistima ulepša boravak u ovom gradu, a ujedno i promocija naše kulture u Češkoj Republici.

Srbin u svom restoranu deo za pušenje obeležio po najpoznatijoj LJUBAVNICI NA SVETU (VIDEO)

- Taj festival sam radio tri godine zaredom, i bio je jedinstven u svetu jer je to festival na vodi. Smešten je u samom srcu starog Praga, kod Karlovog mosta. Svaki put se okupi oko 50.000 ljudi, koji su svoje mesto da bi uživali u muzici Gorana Bregovića i Emira Kusturice zauzimali na mostovima, obalama i brdima.

Česi, prema njegovim rečima, obožavaju našu kulturu, a Srbe kao narod veoma cene.

- Oni nas dobro poznaju i vole. Ne postoji nijedan naš značajan pisac iz XX veka, a da nije preveden na češki jezik. Između ostalog, prvi prevod Ive Andrića je bilo njegovo delo "Prokleta avlija", a "Derviš i smrt" od Meše Selimovića je bila najprodavanija knjiga osamdesetih godina - kaže Veso, pa nastavlja:

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Česi kod nas cene što smo se oduprli monarhiji u Prvom svetskom ratu i našem antifašizmu u Drugom svetskom ratu. Vole našu kulturu. Za nas koji smo bežali od ratova i nismo videli smisao u njima, ovo je bio idealan grad.

Za staru Jugoslaviju, Veso kaže da mu je bila draga zemlja i logična tvorevina naroda koji priča istim jezikom, i naroda koji ima istu kulturu.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Trideset godina sam bio vaspitavan da budem Jugosloven, tek kasnije sam postoa Srbin. Ostao sam Jugosloven, jesam Srbin, ali jesam i Bosanac - ističe on.

Inače, Veso radi na tome da se dobiju dozvole da u srcu Praga bude postavljena bronzana bista našeg velikog naučnika Nikole Tesle. Do sada su postavljene dve, jedna se nalazi u Pragu šest, elitnom naselju poput beogradskog Dedinja, dok je druga postavljena na zgradi u kojoj je Nikola Tesla živeo za vreme studija.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Autor treće biste je Nenad Vitaz, Srbin iz Hrvatske. Imamo radnu verziju, radimo na dozvolama i nadamo se da bi od jeseni ona mogla da se nađe u srcu Praga - poručuje Đorem.

Inače, u njegovom restoranu Luka Lu, prostor koji za pušenje je obeležen slikom Monike Levinski. Pogledajte u video Vesino objašnjenje zbog čega je to tako, kao i šta će se dogoditi ukoliko Hilari Klinton pobedi na izborima u SAD:

(Marina Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin iz Češke

    19. jul 2016 | 20:28

    Ovo je čovek koji je dao nemerljiv doprinos promociji i negovanju srpske kulture i tradicije u Češkoj. Restoran "Luka lu" je jedinstveno mesto, a posete najuglednijih Čeha jesu dokaz poštovanja prema Vesi i svemu onome što radi na unapredjenju češko-srpskih odnosa. Pravi lik i na čast Srba i Srbije!

  • Ivan

    19. jul 2016 | 23:28

    Imao sam tu čast da upoznam Vesu i provedem neko vreme u Pragu. Izuzetan čovek!

  • Deki

    20. jul 2016 | 00:43

    Dovar sii i hvala za sve, ali zaboravi Jugoslivwnstvo, da je valjali his bi trajalo. Svaki dobro.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA