• 3
 ≫ 

BRAVO, MOMCI: Braća iz Čačka osvojili najviši vrh Evrope, a kad čujete celu priču, ODUŠEVIĆETE SE (FOTO)

 ≫ 

– Elbrus nije preterano tehnički izazovan, ali su teški vremenski uslovi koji vladaju na terenu. Temperatura je bila minus 20 stepeni Celzijusa, a sve vreme duvao je olujni, ledeni vetar - rekao je Milan, jedan od braće.

  • 3

Milan (24) i Mladen (22) Makojević iz Ovčar banje popeli su se na Elbrus na Kavkazu, najviši vrh Evrope. Ekspedicija je trajala 17 dana, a ova dvojica Čačana bili su najmlađi članovi u grupi.

Mladen je najmlađi mladić sa invaliditetom u Evropi koji se popeo na ovaj vrh. Pre toga je u istoriju ušao tako što se, kad je imao 17 godina, popeo na Mon Blan, a prošle godine osvojio je i najnepristupačniji vrh u Evropi Matehorn.

Mladen je po svemu specifičan mladić, pa i po tome što je sve uspehe postigao sa teškim deformitetom šaka i ruku. Jedna ruka mu je skoro nefunkcionalna, a na drugoj ima samo tri prsta.

Srbi pešačili 120 kilometara kroz pustinju, a razlog će vas oduševiti (FOTO) (VIDEO)

Ekspedicija na Kavkaz počela je 1. jula i trajala je 17 dana, a u njoj je bilo 27 planinara iz cele Srbije.

Foto: moravainfo.rs

Foto: moravainfo.rs

– Elbrus nije preterano tehnički izazovan, ali su teški vremenski uslovi koji vladaju na terenu. Temperatura je bila minus 20 stepeni Celzijusa, a sve vreme duvao je olujni, ledeni vetar. Na vrhu Kazbek u Gruziji (5.033) imali smo aklimatizaciju i krenuli ka cilju. Bili smo spremni na sve prepreke i bez većih poteškoća smo se popeli na najviši vrh Evrope –kazao je Milan i dodao:

SRBIN I HRVAT STIGLI PEŠKE U AUŠVIC: Do OZLOGLAŠENOG MESTA SMRTI, Srđan i Dalibor pešačili punih 12 dana, a onda... (FOTO)

Njegov brat Mladen je samouvereno rekao da mu je najviši cilj bio da se popne na Elbrus.

– Uspon na Elbrus bio mi je jedan od životnih ciljeva i taj san mi se ostvario. Ovo je ogroman rezultat, ali planiram da zajedno sa bratom dalje nastavim sa podvizima. U planu je osvajanje Akonkagve u Južnoj Americi i Kilimandžara u Africi. Videćemo koji će vrh prvi doći na red. A nakon toga, zna se, Himalaji i Mont Everest.

Foto: moravainfo.rs

Foto: moravainfo.rs

Osvajanje Elbrusa osim sportskog izazova, predstavljalo je i važan egzistencijalni trenutak za Mladenovog brata Milana, koji je stekao pravo na planinarsku stipendiju od 36.000 dinara, budući da je ovaj vrh osvojio pre 25. godine. Mladen je do alpinističke stipendije u istom iznosu došao pre nekoliko meseci.

SRBIN NA BICIKLU STIGAO do Kineskog zida, a tamo ga sačekalo "KOSOVO JE SRBIJA"! (FOTO)

– Sada možemo više da se posvetimo alpinizmu i pripremama za nove ekspedicije, mada nam ni sada nije stran bilo kakav posao – uglas kažu braća Makojević, članovi Kluba ekstremnih sportova ”Armadilo”, koji su do pre godinu dana od stalnih prihoda mogli da računaju jedino na 10.000 dinara bakine penzije.

(Telegraf.rs / Moravainfo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok