≫ 

DAN POSLE MASAKRA U MINHENU: "Ja sam Nemac", poslednje reči ubice (18) (FOTO) (VIDEO)

Na Telegrafovom blogu možete da pratite uživo sve o terorističkom napadu u Minhenu u kojem je poginulo najmanje 10 osoba

  • 71

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 20 je ranjeno, kada je napadač, 18-godišnji Nemac iranskog porekla, u petak uveče otvorio vatru u tržnom centru "Olimpija" u Minhenu, a potom je počinio samoubistvo. Policijski zvaničnici još nisu davali informacije o žrtvama, izuzev broja i da očekuju više stradalih.

POLICIJA BLOKIRALA MINHEN, KRV I LEŠEVI NA ULICAMA: Broj mrtvih raste, narod u panici! (FOTO) (VIDEO)

Inače, nakon stravičnog napada pronađeno je telo napadača, za kojeg je u prvi mah rečeno da se ubio pucajući u sebe, a onda i da je pronađen obešen.

CRVENI RANAC KRIJE REŠENJE MISTERIJE MASAKRA U NEMAČKOJ? Policija istražuje torbu pronađenu pored mrtvog čoveka

 

 

 

Sve vesti vezane za stravičan masakr u Minhenu pratite u našem lajvblogu:

21:15 - Nemac iranskog porekla koji je sinoć u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, izvršio je samoubistvo pred očima policijaca, saopštila je danas minhenska policija. Kako se navodi, napadač (18) je sinoć oko 20.30 naišao na jednu policijsku ekipu, preneo je "Špigl".

TINJEDŽER UBICA NAKON POKOLJA IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Policija ga je zaustavila, a onda je izvadio pištolj...

21:05 - Na mestu gde se dogodila pucnjava, situacija je neprestano na ivici incidenta. Strahuje se da će sitruacija eskalirati.

20:00 - Posle pucnjave u Minhenu, na društvenim mrežama pojavio se amaterski video klip koji ne samo da prikazuje prve slike napadača Alija Davida Sonbolija, već i njegovu raspravu sa okolnim stanarima. Pošto je otvorio vatru ispred Mekdonaldsa i ubio više ljudi, napadač je pobegao na krov parkinga.

Bagerista Tomas Zalbej, koji živi preko puta tržnog centra Olimpija gde se dogodila pucnjava, dao je intervju za nemački "Bild" u kojem objašnjava svoj bliski susret sa napadačem.

Zalbej mu je viknuo "Kretenu! Jesi li ti normalan?", a napadač je odgovorio "Ja sam Nemac!".

17:50 - Konzul Srbije u Minhenu Snežana Miljanić izjavila je danas popodne da prema poslednjim podacima bavarske policije među poginulima u oružanom napadu u Minhenu nema građana Srbije.

18:45 - Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je danas da su nasilne video igrice inspirisale mladog Iranca koji je u petak u Minhenu ubio devetoro ljudi.

- Veliki broj igrica na internetu koje veličaju nasilje bez sumnje je ostavio traga na počinitelja - rekao je De Mezijer nakon sastanka bezbednosnog štaba nemačke savezne vlade na kojem se raspravljalo o ubilačkom pohodu 18-godišnjaka u glavnom gradu Bavarske.

16:00 - Merkelova je rekla da je državni vrh sa bezbednosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenela saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povređenima na putu ozdravljenja.Više pročiitajte OVDE.

13.55 - Kancelarka Angela Merkel obratiće se javnosti u 14.30.

13.05 - Nemački istražitelji su utvrdili "očiglednu vezu" između jučerašnjeg napada i norveškog ultradesničarskog ubice Andersa Bering Brejvika, rekao je šef minhenske policije.

12.30 - Gradonačelnik Minhena Diter Rajter proglasio je Dan žalosti. Sve svečanosti planirane tokom vikenda su otkazane.

12.15 - Na internetu se pojavila teorija zavere, prema kojoj je nemački novinar Ričard G, inače oženjen agentom Mosada, bio svedok dve velike tragedije koje su nedavno zadesile Evropu, terorističkog napada u Nici i masakra koji se juče desio u Minhenu. Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

11.55 - Šef bavarske policije: Napadač nije imao nikakve veze sa Islamskom državom, niti sa izbeglicama. Rođen je i odrastao u Minhenu. Zvaničnici saopštavaju da je ukupno 10 osoba ubijeno, a 27 povređeno, od kojih četvoro imaju prostrelne rane.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11.30 - Među žrtvama su dve žene i šest muškaraca starosti između 14 i 21 godine, kao i žena stara 45 godina. U bolnicama u Minhenu trenutno se nalazi 16 osoba ranjenih u napadu, od kojih su dve teško povređene.

11.20 - Pogledajte OVDE stravične slike minhenskog masakra

Printskrin: Youtube/Ruptly TV Printskrin: Youtube/Ruptly TV

11.10 Prema prvim saznanjima, policija je identifikovala napadača na tržni centar u Minhenu kao Alija Sonbolija, osamnaestogodišnjaka koji je imao dvojno državljanstvo, nemačko i iransko.

11.05 - Prema još nepotvrđenim informacijama, među žrtvama su, pored Armele Segaši, i Sabina Sulja i Dijamant Zabrđa sa Kosova, objavili su prištinski mediji.

10.30 Angela Merkel stigla u Berlin na sastanak Saveta bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

10.29. Jedan nemački političar iskoristio je tragediju u Minhenu da bi ispromovisao svoju anti-imigracionu partiju, pa je na na svom Tviter nalogu pozvao je da se glasa za njegovu partiju AfD.

10.12 Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća nemačkoj kancelarki Angeli Merkel povodom masakra u Minhenu.

10.00 Kosovska ambasadorka u SAD, Fljora Čitaku, objavila na svom Tviter profilu da je među ubijenima u ovom napadu i makedonska državljanka Armela Segaši. Više o ovoj vesti možete pročitati OVDE.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

09.32 Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gašemi osudio je "ubijanje nevinih ljudi bez mogućnosti da se odbrane" i izrazio solidarnost Irana sa nemačkom vladom i narodom

09.25 Konzulka Srbije u Minhenu rekla je za Telegraf da se od sinoć u 23 časa niko od naših građana nije javljao konzulatu, te da niko od naših građana nije doživeo neki veći problem tokom ove nesreće.

09.00 Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da je pucnjava u Minhenu "gnusni teroristički napad" čiji je cilj širenje straha u Nemačkoj posle prošlonedeljnog napada u Francuskoj. Više o tome možete pročitati OVDE.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

08.51. Policija je započela istragu tokom koje ispituje svedoke i potencijalne saučesnike u ovom masakru, a među prvima privela je na saslušanje oca osumnjičenog napadača.

08.50 Tviterom su počele da kruže lažne fotografije navodnih napadača iz Minhena i mesta masakra, ali su se ubrzo pojavili originalni izvori tih fotografija odakle su one preuzete. Više o tome možete pročitati OVDE.

Foto: Guliver/Joerg Koch/Getty Images Foto: Guliver/Joerg Koch/Getty Images

07.30 Nakon teorije koja se sinoć pojavila da je napad moguće delo desničarskih, nemačkih militanata, jutros se pojavili svedoci koji tvrde da su videli napadača kako nosi nemačku carsku ratnu zastavu, Rajhskrigsflage, a nju najčešće koriste neonacistički desni pokreti u Nemačkoj. Detaljnije o tome možete pročitati OVDE.

07.00 Definitivno je potvrđeno da je stravičan napad izveo 18-godišnji Nemac iranskog porekla.

02.00 Policija je oko 2 ujutru apelovala da se poštuju žrtve:

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Sve koji objavljuju fotografije žrtava, molimo da uzmu u obzir žalost njihovih porodica", navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu minhenske policije.

NAPADAČ VIKAO "ALAHU AKBAR" DOK JE UBIJAO DECU: Jezivo svedočenje o masakru u Minhenu

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

01.00 Kod mrtvog čoveka pronađenog u blizini tržnog centra u Minhenu gde se u petak uveče dogodila pucnjava pronađen je crveni ranac sličan onom koji je imao napadač viđen kod restorana Mekdonalds, javila je nemačka radio stanica Bajerišer Rundfunk. Više pročitajte OVDE.

Podsetimo, naoružani muškarac, Nemac iranskog porekla (18), počeo je da puca na restoran kod Tržnog centra "Olimpija" u severnom delu glavnog grada Bavarske. Postoji snimak na kojem se vidi jedan od napadača na krovu parkinga šoping centra, kao i snimak napadača ispred restorana Mekdonalds.

Odmah nakon napada, policija je saopštila da traga za trojicom muškaraca naoružanih puškama, osumnjičenima za napad. U poteru za napadačima uključeni su specijalci i helikopteri, a tržni centar je evakuisan, kao i obližnja glavna metro stanica.

Odmah su zatvoreni i prilazi gradu, a građani su upozoreni da ne izlaze na ulice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovica

    23. jul 2016 | 08:01

    Sad ce se neko ne opravdano naći uvredjen, kako to da svi teroristi ubice su muslimani. Kakvo je to učenje šta je to i u tim ubistvima uzvikuju svoga Boga. Dok su dzihadisti ubijali srbe po Bosni niko ih nije teroristima nazivao.

  • Luna

    23. jul 2016 | 08:14

    Boze me sacuvaj, sve same psihopate, u kom svetu mi zivimo.

  • SRB IN

    23. jul 2016 | 07:48

    Pa ako nas srbe mrze a vole muslimane tako vam vracaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA