UZ STEPINCA, PONIŠTENA PRESUDA I USTAŠKOM PUKOVNIKU: Erih Lisah, Pavelićeva desna ruka, automatski rehabilitovan

Lisah je zajedno sa Pavelićem posetio Hitlera, alično je odgovoran za smrt i progon hiljada Srba i Jevreja 1941. godine. Tada je bio poverenik za za javni red i bezbednost u ustaškoj NDH

  • 30

Poništavajem suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu automatski je poništena i presuda ustaškom pukovniku Erihu Lisahu, kojem je suđeno zajedno sa Stepincem. Lisah je bio Pavelićeva desna ruka, koji je u njega imao bezgranično poverenje. 

NAJVEĆA TAJNA PAVELIĆEVOG NADBISKUPA: Stepinac je bio SRPSKI HEROJ sa Solunskog fronta (FOTO)

Lisah je zajedno sa Pavelićem posetio Hitlera, alično je odgovoran za smrt i progon hiljada Srba i Jevreja 1941. godine. Tada je bio poverenik za za javni red i bezbednost u ustaškoj NDH. Oterao je u logor brojne ljude, bio je i državni sekretar MUP-a, a sve vreme trajanja NDH bio je u stalnom kontaktu sa Pavelićem, prenose Večernje Novosti.

Vučić: Ukidanjem presude Stepincu, Hrvatska mnogo govori o sebi!

Na sudskom porcesu koji je vođen zajedno sa Stepincem osuđen je na smrt.

Foto: Wikipedia/Gogo558 Foto: Wikipedia/Gogo558

Odluku zagrebačkog županijskog suda o poništenu presude Stepincu, Efraim Zurof, direktor centra "Simon Vizental" nazvao je apsolutno sramnom. U izjavi za Radio Republike Srpske rekao je da je namera ovakve odluke da se menja istorija.

- Cilj presude je da se operu zločini vodećeg katoličkog klerika koji je podržavao NDH, hvalio njeno uspostavljanje i služio je kao sveštenik njenom vođstvu. Tačno je da je nadbiskup Stepinac u određenim momentima pokušavao da spase pokrštene Jevreje ali je u tome uspeo u maloj meri. To ne može da poništi činjenicu da je on kao takva osoba podržavao genocidni režim uspostavljen u Hrvatskoj - rekao je Zurof.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Zurof je takođe primetio da u istočnoj Evropi postoji tendencija da se menja istorija Drugog svetskog rata, a samim tim i genocid počinjen nad Srbima što je mnogo opasno i treba što re zaustaviti.

Poništavanje presude Stepincu otvara brojna pitanja koja neće odgovarati onima koji su ovu presudu doneli. Ovo otvara i pitanje rehabilitacije brojnih ustaša odgovornih za smrt  hiljada ljudi.

U hrvatskim medijima već se pokreće  pitanje poništavanja i nekih drugih presuda iz komunističkog režima.  Navodi se mogućnost preispitivanja presude predstavnicima "hrvatskog proleća" - Vladi Gotovcu, Draženu Budiši, Marku Veselici i Franju Tuđmanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hiljadu dinara

    25. jul 2016 | 06:26

    Trebamo saradnjuu i dobrosusedske odnose sa hrvatskom treba da se volimo i pazimo bez obzira što su nam pobili decu žene po raznim logorima, proterali ljude,i danas sto nas pljuju i nemogu očima da nas vide,eto to su komentari pojedinaca o daljnjoj suradnji i poštivanju,sramota neka vas je sve koji žele ikakva posla sa ovakvim ljudima ako ih de tako može nazvati

  • Pančo Vilja

    25. jul 2016 | 12:14

    Za Stepinca ako se i ne može reći da je direktno nekoga ubio jeste sigurno saučesnik u tim zločinima kao duhovni mentor zločinaca i kao neko ko je blagosovio tu zločinačku mašineriju NDH. Takođe iaki su mu hijerarhijski podređeni nije raščinio čak ni zločonce u svećeničkoj odori kao fratre i svećanike Miroslava Filipovića-Majstorović, Zvonka Brekalo, Marka Zovka, Iliju Tomasa, Vladu Bilibrka, Vjekoslav Šimić, Silvester Zubić ...Svi ovi zločinci mantijaši kao i Stepinac su se zalagali za pokatoličavanje Srba pod pretnjim i ucenom da ili će Srbima pokatoličavanjem spasiti dušu ili Srbi koji na to ne pristanu dobrovoljno nisu ni dostojni života. Dakle ili katoličanstvo ili smrt za Srbe.

  • zurof

    25. jul 2016 | 07:09

    Danasnja hrvatska je genocidna tvorevina i normalno je ocekivati da takva drzava radi na unistavanju dokaza o svom genocidu.nema tog suda da moze ponistiti svijest miliona ljudi koji znaju da je GENOCIDNOST genetski u hrvata..strasnooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA