ERDOGAN SPREMIO KRVAVU OSVETU PUČISTIMA: U zatvoru ih zlostavljaju, muče i siluju (FOTO)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su dobili izveštaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravali zatvorenike da i do 48 časova budu u neugodnim položajima

  • 26

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" saopštila je danas da poseduje "pouzdane dokaze" o zlostavljanju i mučenju uhapšenih u Turskoj nakon neuspelog pokušaja vojnog udara.

DO SADA NEVIĐEN SNIMAK VOJNOG PUČA U TURSKOJ: Oslobađanje aerodroma Ataturk pred sletanje Erdogana!

"Amnesti" u svom izveštaju tvrdi da su pojedini uhapšeni bili podvrgnuti "batinanju i mučenju, uključujući silovanje u zvaničnim i nezvaničnim zatvorskim centrima u Turskoj".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi da su dobili izveštaje da je policija u Ankari i Istanbulu primoravali zatvorenike da i do 48 časova budu u neugodnim položajima. "Amnesti" navodi da je uhapšenima uskraćivana hrana, voda i medicinska njega, te da su izloženi verbalnom zlostavljanju i pretnjama.

Advokati iz Ankare, koji zastupaju uhapšene, rekli su "Amnesti internešenelu" da su im klijenti ispričali da su videli silovanje višerangiranih vojnih oficira.

"Amnesti internešenel" napominje da su najvišerangirani oficiri bili izloženi mnogo gorem tretmanu od ostalih zatvorenika.

Višerangirani turski zvaničnik negirao je tvrdnje "Amnesti internešenela" i poručio je da Turska podržava ljudska prava.

- Apsurdna je i sama zamisao da Turska, koja teži članstvu u EU, ne poštuje zakon. Kategorično negiramo optužbe i ohrabrujemo organizacije da nepristrasno izveštavaju o pravnim koracima preduzetim protiv osoba koje su hladnokrvno ubili skoro 250 civila - naglasio je zvaničnik.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kasno sinoć je izjavio da je posle neuspelog vojnog udara uhapšeno ukupno 13.165 osoba, uključujući 8.838 vojnika, 2.101 sudiju i tužioca, 1.485 policajaca, kao i 689 civila.

Turski premijer Binali Jildirim istakao je da su među uhapšenim najmanje 123 generala i admirala.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    25. jul 2016 | 10:24

    Turski zatvor? Oličenje humanosti. Turske muke? Ma izmišljotina.

  • Александар Џунић

    25. jul 2016 | 09:25

    Бакир и његови бакиријанци се радују при помисли да би Турци поново могли да се врате на Балкан. Кад себи ово раде, шта ли би "бошњацима", а тек нама "влајима". Срећа да их ЕУ не прима, Амери лажу да бих бранили од Руса, док Путин паметно и стрпљиво води политику, која може бити крунисана прелогом Жириновског о формирању уније Русије, Турске и Ирана. Да не помињем већ постојећи Брик. Не треба бити видовита Ванга, па схватити да је Америци, Британији, а поготову ЕУ одзвонило. Не треба рат - довољно ће бити да се долар елиминише са светског финансијског тржишта и и долар иде у понор. А онда ће сироте и напаћене земље своје дугове исплатити са пар килограма банана или шећерне трске, док ће у УСА беснети грађански рат.

  • Knjaz miloš

    25. jul 2016 | 09:10

    Završiće isto kao gadafi ,sadam ili čaučesku....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA