GAJIO MARIHUANU PA ZAVRŠIO NA SUDU: Ovaj deka ima ozbiljno opravdanje zašto je to uradio! (FOTO)

Biljke je u kontrolisanim uslovima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, zbog čega je na kraju pao u ruke policije i završio na sudu

  • 5

Tomislav Rosan (77), penzioner iz Pakoštana u Hrvatskoj, završio je na sudu, gde se protiv njega vodi postupak zbog preprodaje i posedovanja opreme za proizvodnju opojne droge.

- Za mene je marihuana aleluja, bog. Kad sednem među dva metra visoke biljke, ja dišem punim plućima. Kada sam prvi put polizao kašiku na kojoj su bili ostaci ulja marihuane koje sam kuvao vratio sam se u detinjstvo. Spasio sam puno života i niko ne može da mi kaže da to nije lek. To je lek nad lekom - ispričao je Rosan, koji je giht, astmu i visoki krvni pritisak godinama lečio marihuanom iz vlastite proizvodnje.

Biljke je u kontrolisanim uslovima uzgajao u podrumu i na krovu kuće, zbog čega je na kraju pao u ruke zadarske policije i završio na sudu, gde se vodi postupak zbog preprodaje i posedovanja opreme za proizvodnju opojne droge.

Presuda zbog marihuane koju su mu policajci pronašli 2012. godine, očekuje ga u četvrtak, 28. jula, a još ga čeka postupak zbog 460 stabljika marihuane koje su pronađene u maju ove godine u podrumu njegove kuće gde su rasle u kontrolisanim uslovima.

Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug Foto-Ilustracija: Profimedia, AP/Tanjug

Sudu je objasnio kako marihuanu u kombinaciji s drugim lekovitim biljem koristi za pripremanje lekovitog čaja, ali i za obloge, a ispričao je i kako mu pomaže lek spravljen od semenki kanabisa prokuvanih u mleku.

- Ta je biljka lek za sve. Kada sam spaljivao suve ostatke shvatio sam da mi dim pomaže i da mi astma više nije problem. Imao sam i tumor koji sam izlečio. Nije mi jasno da se u drugim zemljama poput Holandije može normalno uzgajati, a mi u Hrvatskoj nemamo ništa, a i ne smemo ništa.

Marihuanu, kaže Tomislav, nikada nije prodavao.

- Ako bi neko pitao, dao sam mu, ali ako ne smem onda je više neću uzgajati i zdravo, ne želim imati posla sa državom. Neka odem na onaj svet, ionako sam tamo već bio nekoliko puta - ispričao je dedica koji u Pakoštanima živi sam od 900 kuna (14.857,16 dinara) austrijske penzije.

Dodao je kako mu novac ne treba i da mu je njegova penzija dovoljna za život.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Sada samo zahtevam neka mi se vrate sijalice, dva mobilna telefona i plinska boca original koju su mi policajci zaplenili. Nije to marihuana, to košta velike pare - rekao je sudiji Ivanu Marinoviću.

Pronađena plantaža marihuane nadomak Beograda!

Rosanova "medicinska" laboratorija imala je, naime, rasvetu i ventilaciju, grejanje i merenje temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni merač kiselosti tla. Smatrajući kako je Rosanova odbrana tek izgovor za izbegavanje kazne, optužba zahteva kaznu kojom će se zaustaviti njegova "manufaktura".

- Evidentno je pomodarstvo da se u slučaju zaticanja veće količine marihuane okrivljenici brane da je ta droga samo za lečenje iako takve bolesti niti u alternativnoj medicini nisu opisane za lečenje pripravcima kanabisa, poput astme, hipertenzije i gihta.

SAKRILI 14 PAKETA U REZERVOAR: Zaplenjeno 7 kilograma marihuane

Prema rečima zastupnika optužbe Ivice Škara, treba imati u vidu da je okrivljeni koji je nezaposlen s 900 kuna penzije povremeno nadničario, što ne bi mogao da boluje od ovih bolesti koje je spomenuo. Tome se usprotivila odbrana, navodeći kako nema osnove za Rosanovu osudu.

Foto: Profimedia, Alamy Foto: Profimedia, Alamy

Kako je naveo Rosanov advokat Marko Kolanović, tokom sudskog postupka nije dokazano ni u indicijama da bi on bilo kome prodao semenke konoplje ili na bilo koji način se okoristio davanjem i uzgojem te biljke.

FILMSKA AKCIJA, PO HOLIVUDSKOM SCENARIJU: Uhapšen zbog proizvodnje i prodaje marihuane

- Biljna alternativa dopušta mogućnost da se marihuana koristi za lečenje astme - rekao je Kolanović.

Osim za posedovanje i preprodaju marihuane, Rosan se tereti i za nasrtaj na policajca koji je brojao njegove biljke.

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    25. jul 2016 | 19:50

    Duvan moze a konoplja ne moze! Farmaceutskoj mafiji vise odgovara da se ljudi razbolevaju od posledica pusenja nego da se lece konopljom.

  • Mad Hatter

    25. jul 2016 | 19:53

    Pustite coveka na miru...sve sto je reako je tacno.

  • Vojvoda

    25. jul 2016 | 21:03

    Ziveo deda i zelena trava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA