Americka mornarica dobila prvi gej brod

Inicijativu za imenovanje broda pokrenuli su 2012. godine LGBT aktivisti iz San Dijega i San Franciska

  • 13

Ikona aktivizma i prvi deklarisani gej u San Francisku, Harvi Milk dobiće "svoj" brod u floti američke mornarice.

IRAN OSLOBODIO AMERIČKE MORNARE: Vojnici pušteni na slobodu nakon teškog incidenta (FOTO)

Harvi Milk inače potiče iz mornaričke porodice, a mornarici se pridružio 1951. godine gde je služio kao ronilački oficir, kada je časno otpušten sa činom mlađeg poručnika. Kasnije je tvrdio da je zapravo nečasno otpušten jer je bio gej. Često je noiso svoj mornarički pojas, pa se tvrdi da ga je imao i kada je ubijen.

Inicijativu za imenovanje broda pokrenuli su 2012. godine LGBT aktivisti iz San Dijega i San Franciska.

Politika američke vojske "Don't ask, don't tell" ("Ne pitaj, ne reci") ukinuta je 2011. godine, a uveo ju je 1994. Klinton.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Ta politika značila je da se u vojsci ne smeju da budu diskriminisane homoseksualne ili biseksualne osobe za koje se pretpostavljalo da jesu, ali se isto tako branilo deklarisanim gejevima i lezbijkama da služe vojsku.

Kada je Harvi Milk bio u mornarici, nikome nije smeo da kaže ko je on zapravo. Kritičari su se pozivali na Milkovo protivljenje vijetnamskom ratu, smatrajući da postoji bolji način odavanja počasti tragično nastradalom političaru i aktivisti.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Osim Milka, na popisu su se našli i borac za prava žena Lusi Stoun, liberalni predsednik Vrhovnog suda Irl Voren, afroamerička aktivistkinja za ženska prava Sojurner Trut, i njujorški senator Robert F. Kenedi. 

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA