ZNAK ODMAZDE KIM DŽONG UNA: Severna Koreja ispalila balističku raketu, SAD i Japan besni

Stejt department je odmah reagovao, navodeći da su SAD "spremne da brane svoje saveznike od napada i provokacija"

  • 15

Severna Koreja ispalila je balističku raketu u Japansko more, u znak odmazde zbog antiraketnog štita SAD u Južnoj Koreji, saopštili su zvanični izvori u Seulu.

TAJNO ORUŽJE KIM DŽONG UNA: Amerikanci otkrili postrojenje koje ledi krv u žilama

Stejt department je odmah reagovao, navodeći da su SAD "spremne da brane svoje saveznike od napada i provokacija".

Premijer Japana Šinzo Abe ocenio je akt Pjongjanga "skandaloznim" i nazvao ga "ozbiljnom prenjom po bezbednost zemlje".

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani potvrdio je da je raketa pala u Japansko more, u isključivo ekonomsku zonu Japana.

Severna Koreja je ispaljivanjem rakete ponovo prekršila rezoluciju Saveta bezbednosti UN, nekoliko nedelja posle nove serije zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane navelo je da je projektil srednjeg dometa ispaljen iz pravca jugozapada Severne Koreje ka Japanskom moru.

Pjongjang je pre dve nedelje ispalio tri balističke rakete, čime su, kako je saopštio, simulirani preventivni nukelarni napadi na južnokorejske luke i aerodrome, u kojima se nalazi američka vojna oprema.

Iako su rezolucijom Savet bezbednosti UN zabranjeni nuklearni i balistički programi, Severna Koreja i dalje razvija interkontinentalnu raketu za izvođenje nuklearnog napada na SAD, navode stručnjaci.

Vašington i Seul postigli su sporazum o postavljanju antiraketnog štita do kraja godine, zbog pojačanih pretnji Pjongjanga, a američki državni sekretar Džon Keri upozorio je Severnu Koreju na mogućnost uvođenja novih sankcija zbog razvijanja raketnog programa.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA