≫ 

POTVRĐENO 6 SLUČAJEVA MALARIJE U SRBIJI: Održan hitan sastanak vrha zdravstvenih vlasti

Nastaviće se sa intenzivnim nadzorom nad eventualnim novim slučajevima malarije među migrantima, a ocenjeno je da postojeći slučajevi ne predstavljaju značajnu pretnju za dalji prenos malarije

  • 19

Malarija, infektivna bolest koju prenose komarci dijagnostikovana je kod šest migranata koji borave u našoj zemlji, potvrdile su zdravstvene vlasti u Srbiji. 

STRAŠNA VEST: Čovek ZARAŽEN MALARIJOM pobegao iz bolnice, LUTA BEOGRADOM!

Ovo je potvrđeno danas na sastanku Multisektorskog tima za nadzor nad vektorskim zaraznim bolestima u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, a nakon čega je izdato saopštenje.

- Na sastanku je razmotrena i informacija o potvrđenih šest slučajeva malarije među migrantima u Srbiji. Zaključeno je da će se nastaviti sa intenzivnim nadzorom nad eventualnim novim slučajevima malarije među migrantima, kao i da postojeći slučajevi ne predstavljaju značajnu pretnju za dalji prenos malarije kako među migrantima, tako i među lokalnim stanovništvom - navodi se u saopštenju Instituta "Batut".

OVO JE UBICA: Evo kako izgleda KOMARAC koji prenosi MALARIJU (FOTO)

Foto - Ilustracija: Profimedia, Marko Todorović, Tanjug/AP Foto - Ilustracija: Profimedia, Marko Todorović, Tanjug/AP

Telegraf je pre dva dana objavio da je kod trojice migranata otkrivena malarija. Oni su odmah zbrinuti na kliniku za infektivne i tropske bolesti Kluiničkog centra Srbije, ali je jedan pacijent posle par dana na svoju ruku napustio bolnicu. 

Osim o malariji, na sastanku Multisektorskog tima razmotrene su i informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila u Srbiji, kao i informacije o do sada preduzetim merama na prevenciji i kontroli Zika virusne infekcije.

- Institut za javno zdravlje Srbije je još 1. juna 2016. godine preko svoje mreže instituta i zavoda za javno zdravlje uputio Preporuke za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji u Srbiji klinikama za infektivne i tropske bolesti, odnosno infektivnim odeljenjima Opštih bolnica, uz napomenu da se posebna pažnja obrati na neuroinvazivne oblike bolesti. U saradnji sa Nacionalnom Referentnom laboratorijom za ARBO viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, omogućena je etiološka dijagnostika encefalitisa ili meningitisa uzrokovanih virusima, oboljenja koja su i do sada bila prisutna u našoj populaciji. Istovremeno, Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS je spremna za prihvat i lečenje svih pacijenata čije lečenje bude neophodno - ističe se u saopštenju "Batuta".

Foto: Wikipedia/Jim Gathany Foto: Wikipedia/Jim Gathany

MOŽE LI SRBIJA DA POSTANE LEGLO MALARIJE? Ono što su rekli STRUČNJACI odrediće BUDUĆNOST BALKANA!

Istaknuta je i važnost intenziviranja aktivnosti lokalnih samouprava na primeni mera za suzbijanje komaraca. Istovremeno, ukazano je na potrebu da lokalne samouprave blagovremeno naprave plan aktivnosti za tretiranje komaraca i za narednu godinu.

Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide

U vezi sa sprovedenim merama na prevenciji i kontroli Zika virusne infekcije saopšteno je da je svim relevantnim zdravstvenim ustanovama takođe upućeno stručno-metodološko uputstvo, kao i da su predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije upoznali naše sportiste i sve članove olimpijskog tima sa svim informacijama koje se odnose na postupanje pre, za vreme i po povratku sa Olimpijskih igara koje se održavaju u Brazilu. Institut za javno zdravlje Srbije raspolaže dovoljnim količinama testova za otkrivanje Zika virusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alien resurrection doctor I Marko Parezan

    4. avgust 2016 | 16:58

    Pa prskajte komarce nesretnici

  • Koala

    4. avgust 2016 | 16:54

    Pa da li ste vi normalni???Terajte go..a iz Srbije doneli nam bolest kao da nam nije dovoljno bolesti posle bombardovanja jos sada i komarci.

  • buba

    4. avgust 2016 | 17:45

    pa ovo samo u srbiji ima..jer se ne prskaju komarci a izaraženih izbeglica punaaaaa stanica u beogradu....gde si sad vulinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA