SRBIJA ĆE ZBOG GLOBALNOG ZAGREVANJA OSTATI BEZ PČELA: A evo šta to strašno donosi!

Direktor Centra za Zelenu ekonomiju i potpredsednik stranke Zeleni Srbije je za Telegraf rekao da je već izvesno vreme prisutna smena toplih i sušnih perioda sa periodima velikih padavina u kratkom vremenskom intervalu i da se to odražava na srpsku privredu i ekonomiju

  • 9

Pojam globalnog zagrevanja izaziva brojne kontroverze, počev od toga da je izmišljotina, do toga da ima brojne negativne posledice. Prema jednom od poslednjih istraživanja autorke Rite Kolvel sa Univerziteta Merilend, klimatske promene su sve više povezane sa trovanjem i drugim zarazama koje se prenose hranom. Naši stručnjaci pak, upozoravaju na česte temperaturne oscilacije, smanjenje izvore pijaće vode, ali i izumiranje biljnih i životinjskih vrsta.

Istraživači sa Merilenda su kod ljudi koji su se razboleli, a jeli su sirovu ili nedovoljno termički obrađenu morsku hranu posebno ostrige, ili pili i plivali u prljavoj vodi, našli desetak vrsta bakterije vibrio koje smatraju uzrokom. Studija je pokazala povezanost koristeći DNK, 50 godina stare podatke o planktonu, teperaturama vode i izveštaje o bolestima.

KIP SLOBODE I VENECIJA ĆE BITI POTOPLJENI! Ovo nije proročanstvo Tarabića, nego ZVANIČAN IZVEŠTAJ UJEDINJENIH NACIJA!

Osim pomenutog, brojne posledice globalnog zagrevanja uviđamo već sad na mnogim primerima. Direktor Centra za Zelenu ekonomiju i potpredsednik stranke Zeleni Srbije je za Telegraf rekao da je već izvesno vreme prisutna smena toplih i sušnih perioda sa periodima velikih padavina u kratkom vremenskom intervalu i da se to odražava na srpsku privredu i ekonomiju.

- Još ne uviđamo sve promene, tek će se pojaviti nove vrste insekata i biljaka koje ne očekujemo i pojaviće se kad im nije vreme. Takođe će neke vrste izostati, kao što je slučaj sa pčelama kojih je manje nego što treba, a to će poremetiti lanac ishrane - objašnjava Mitić.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Kao još jednu od posledica navodi pad prinosa tradicionalnih ratarskih struktura i promene u šumskim strukturama, od kojih ćemo morati da uzgajamo nove šumske biljke jer će neke od njih izostajati. Prirodnih izvora vode će biti sve manje.

- Doći će do promene u režimima podzemnih izdani. Nekih neće biti u određenom delu godine, a nekad će biti povećani, anomalije već postoje i neće izaći na dobro. Postoje i indirektne posledice koje smo imali prilike da vidimo, a odnose se na teškoće u uzgajanju skupih struktura, odnosno voća i povrća pod otvorenim nebom. Moraćemo sve više da ih gajimo u plastenicima i da stavljamo zaštitne mreže - ističe potpredsednik.

OBLAK VELIČINE TRI SRBIJE KREĆE SE KA NAMA: Evo kada nam dolaze MUNJE I PLJUSAK! (UŽIVO)

Kada bismo dovoljno pošumili područja, dodaje Mitić, promene u vremenskim prilikama bi bile manje izražene, jer su šume glavni regulator između sušnih i vlažnih područja.

Ekonomista Ljubomir Madžar globano zagrevanje smatra kontroverznim područjem koje otvara mnoga pitanja, ali ne poriče da su neke promene već vidljive.

- Jedna struja podržava tezu da je globalno zagrevanje izmišljotina moćnog lobija koji od države iziskuje pare za razna istraživanja. Na drugoj su geofizičari po kojima zagrevanje ne postoji, dok po trećima, ono postoji i daje odgovore na nastale promene - zaključuje Madžar.

Podelite sa nama u komentarima da li se plašite posledica globalnog zagrevanja.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    15. avgust 2016 | 11:50

    Trebalo bi posumiti Deliblatsku pescaru , u kojoj je bio pozar pre 10-ak godina . To je najvise uticalo na mikroklimu okolnih mesta a I na klimu Beograda ! .

  • The Spatula

    15. avgust 2016 | 12:54

    Ama samo bez vlade da ne ostanemo. Sve ostalo nije bitno.

  • stvarno?

    16. avgust 2016 | 08:52

    Globalno zagrevanje, srbija bez pcela, NASAine izjave i slike. Hahahahahahahahahaha pa ko josh veruje u to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA