Evo gde i kako u Srbiji kažnjavaju muškarce koji na poslu NOSE CRVENU BOJU, OGOVARAJU I ŽVAĆU ŽVAKE!

U slučaju da se kodeks prekrši, sankcije se u zavisnosti od lokalne samouprave i težine načinjenog prestupa kreću od umanjenja plate od 10 do 30 odsto, pokretanja disciplinskog postupka, pa sve do dobijanja otkaza

  • 9

Da li znate šta je vaša obaveza dok ste na poslu, a šta biste morali da izbegavate po svaku cenu? Ako je vaš odgovor ne, tu je pravilnik lepog ponašanja koji su propisale lokalne samouprave sa namerom da vas do detalja informišu o tome šta se sme, a šta nikako ne!

Gde sve u Beogradu treba da se ZABRANI GOLOTINJA, a ima je?

Tako u pojedinim opštinama muškarci treba da izbegavaju intenzivnu boju odeće, kao što su crvena, narandžasta, žuta i ljubičasta, dok se ostalima strogo zabranjuje neljubazno ophođenje, tračarenje, javno izražavanje političkog stava i odugovlačenje sa odgovorima.

O ovoj HIT poruci DIREKTORKE ŠKOLE priča cela SRBIJA! (FOTO)

U uputstvu opštine Ruma navedeno je da radnici ne bi trebalo da imaju žvakaću gumu, glasan razgovor preko telefona, ali i da su "zabranjeni šminkanje i drugi vidovi održavanja urednosti u kancelariji". Nije dozvoljeno ni neumereno približavanje osobi sa kojom se komunicira.

NEMA VIŠE NAPADNE ŠMINKE I USKE GARDEROBE: Učenicama u srpskim školama zabranjeno nepristojno oblačenje!

Kodeks ponašanja uključuje i zabranu pušenja, doručkovanje u kancelarijama, a u opštini Rača i učestvovanje u glasinama, ogovaranju i drugim vrstama negativne komunikacije.

JAVNI NASTUPI MINISTARA POD RUČNOM! Evo šta previđa NOVI KODEKS Vlade Srbije

- Izbegavanje učestvovanja u glasinama i ogovaranju smo uvrstili da bismo sprečili iznošenje ličnih i porodičnih prilika zaposlenih. Oni se zaista drugačije ponašaju otkako smo usvojili kodeks, koji je u julu stupio na snagu - objašnjava za Novosti Petar Petrović, načelnik Opštinske uprave Rača.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/imagerymajestic

U Kikindi opštinari svoje korisnike usluga i poslovne saradnike obavezno moraju da pozdravljaju sa "dobar dan", dok su "ćao" i "zdravo" strogo zabranjeni. Dame ne smeju da nose dekolte dublji od visini pazuha, dok su uredna kosa i nokti prioritet.

- Ako sede, muškarci prilikom upoznavanja ustaju i ne drže ruke u džepovima. Rukovanje treba da bude srdačno i kratko - kodeks je ove vojvođanske opštine  koji podseća na bonton. Službenici ove opštine takođe treba da ustanu kada rukovodilac uđe u njihovu kancelariju.

U Kraljevu ćatama savetuju da nije pristojno ostavljati poruku da im se javi osoba koja im je potrebna.

- Telefonski razgovor se započinje predstavljanjem. Ne dozvolite da telefon dugo zvoni, a ukoliko se to dogodi zaposleni je dužan da se sagovorniku izvini - piše u pravilniku.

U slučaju da se kodeks prekrši, sankcije se u zavisnosti od lokalne samouprave i težine načinjenog prestupa kreću od umanjenja plate od 10 do 30 odsto, pokretanja disciplinskog postupka, pa sve do dobijanja otkaza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladar Kosmosa

    15. avgust 2016 | 12:57

    Zalosno sto sve nabrojano mora da se "uvodi" jer bi trebalo da se podrazumeva kao standard u ponašanju

  • Maca

    15. avgust 2016 | 12:56

    U školama u Srbiji je potreban kodeks oblačenja da nam deca ne izgledaju k'o pevaljke (ili još gore od toga). Ružno je, npr. kad neko dođe u školu u šortsu ili u majici bez rukava. Treba zabraniti i žvake i grickanje semenki i pušenje u blizini škole. Bilo bi dobro da se time pozabavi ministarstvo prosvete.

  • Howyesno

    15. avgust 2016 | 12:56

    Da nije smesno, bilo bi tuzno. Nekad smo tako radili i u osnovnoj skoli, a sada kako cujem od dece, ne ustaju kad ulazi ucitelj. Pa ih onda ucite drugacije kad pocnu da rade. E, Srbijo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA