≫ 

KO NE ODE NA PREVENTIVNI PREGLED OSTAJE BEZ LEČENJA: Rigorozne novine u Zakonu o zdravstvenom osiguranju

- Građani se ne sankcionišu ako se ne odazovu na prvi poziv, već ukoliko se ne odazovu na više poziva za skrining program i tek tada gube pravo na lečenje ukoliko obole od te bolesti za koju je organizovan preventivni pregled - rekla je Slađana Đukić, pomoćnica ministra zdravlja

  • 14

Nacrt Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji bi uskoro trebalo da uđe u proceduru organizovanjem javne rasprave a  usvojen do kraja godine predviđeno je da svi oni koji se ne odazovu nekoliko puta na skrinig programe ostaju bez prava na lečenje o trošku države od te bolesti. 

Nacrtom ovog Zakona akcenat je stavljen na skrining programe za sve građane. Troškove će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje za osigurana lica, a za one koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu troškove će snositi država.

Pomoćnica ministra zdravlja Slađana Đukić podsetila je da se preventivni pregledi organizuju kako bi se bi se sprečilo oboljevanje od najtežih vrsta bolesti, jer otkrivanjem bolesti u ranoj fazi veće su šanse za izlečenjem.

ZBOGOM BIOPSIJE, ZBOGOM PAPA TEST: Stiže moćni laser za utvrđivanje promena na grliću!

Za one koji se ne odazovu na poziv za preventivni pregled nekoliko puta, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države, ali samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pomoćnica ministra kaže da su sankcije predviđene kako bi se na neki način apelovalo na građane da se odazivaju na skrining preglede, koji su važni da bi se predupredilo oboljevanje od najtežih vrsta bolesti.

Roditeljima bolovanje tokom kompletnog lečenja deteta!

Foto: Flickr/World Bank Photo Collection Foto: Flickr/World Bank Photo Collection

Građani se ne sankcionišu ako se ne odazovu na prvi poziv, već ukoliko se ne odazovu na više poziva za skrining program i tek tada gube pravo na lečenje ukoliko obole od te bolesti za koju je organizovan preventivni pregled - naglasila je ona za Tanjug.

Prema njenim rečima, građanima se ostavlja mogućnost da se više puta odazovu pozivu ili opravdaju izostanak ukoliko su sprečeni u suprotnom gube pravo na lečenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tea

    17. avgust 2016 | 17:03

    Najbolje da ukinu plate i penzije da narod pocrka, ostace vise za njih. Sramota!

  • Jeretik

    17. avgust 2016 | 20:21

    Jeste ona psihijatar , ali mi nismo budale , pa nisu sposobni da obave preglede za pacijente koji su tesko bolesni , liste cekanja za " snimanja " i sl duge su kilometrima , a radice preventivne preglede ?

  • Orangutan

    17. avgust 2016 | 16:54

    Nobelovu negradu za glupost za onoga koje se smislio ovo nazovi čudo od zakona. Ako se ukida lečenje jel još država uzima pare od zdravstvenog ili se vraća građaninu?! Lepo je rekao Radoje Domanović: "Srbija je zemlja nesposobnih činovnika i sposobnih lopova". To je bilo pre 100 g. Danas se gospodin Domanović okreće u grobu kao na ringišpilu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA