ZBOGOM BIOPSIJE, ZBOGOM PAPA TEST: Stiže moćni laser za utvrđivanje promena na grliću!

Koliko je važno raditi redovno odlaziti kod ginekologa zna svaka žena kojoj je, nakon mučnih analiza, rečeno da joj se na grliću vidi “mozaik”, “promena” ili nedajbože nešto gore. Sada stiže novi način pregleda, koji je ne samo brz i bezbolan, već i vrlo precizan

  • 2

Od raka grlića materice samo u našoj zemlji svake godine oboli prosečno 1.400, a umre oko 450 žena. Jedini način da se ova crna statistika spreči jeste prevencija, odnosno redovni odlasci na preglede, koji najćešće nisu ni prijatni ni skroz bezbolni.

Sada, umesto mučnog Papanikolau testa ili bolne biopsije, kineski naučnici osmislili su moćni laserski test, takozvano fotoakustično skeniranje, koji je u stanju da detektuje maligne promene na grliću u najranijoj fazi.

Nova tehnika ranog skrininga podrazumeva usmeravanje impulsa svetlosti na ključno područje, paralelno sa ultrazvučnim posmatranjem.

S obzirom na to da ćelije kancera na lasersku svetlost reaguju drugačije od zdravih, ne samo da je lekarima lakše da postave dijagnozu, već mogu da dobiju kompletnu sliku područja kojeg su izmenjene ćelije zahvatile, odnosno da saznaju koliko je bolest uznapredovala.

Sada stručnjaci proveravaju koliko će ovaj test biti uspešan i u određivanju drugih vrsta tumora, kao što su rak dojke ili kože, a očekuje se da će laserski test vrlo brzo ući u širu kliničku upotrebu.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veverica

    27. mart 2015 | 08:21

    Papanikolau test je sve osim MUČAN.

  • Maja

    30. mart 2015 | 01:16

    Redovni pregledi, u Srbiji, nekada nisu dovoljni. Meni je kasno otkriven rak grlica matericd, jedva su me operisali a isla sam redovno na preglede. Doktor mi je objasnio da je to zbog toga sto je krenuo da se stvara iznutra a ne na povrsini, ulazu grlica i da kod nas niko ne radi proveru unutra vec samo spolja (papa test, kolposkopija)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA