≫ 

HTELI DA UKRADU LUSTER TEŽAK JEDNU TONU, ALI IM ISPAO: Neverovatan pokušaj pljačke u Bitolju

Policija vodi istragu o pokušaju krađe lustera, a čovek koji ga je sklapao ne može da poveruje da se pokušaj krađe lustera uopšte i desio.

  • 2

Nepoznati lopovi su pokušali da iz Oficirskog doma u Bitolju, na zapadu Makedonije, ukradu kristalni luster težak jednu tonu. Pošto nisu uspeli da ga skinu, isekli su sajle koje su ga držale, a luster je tresnuo na zemlju i razbio se u komade. Lopovi su pokupili samo metalne delove, koje su najverovatnije odneli u neki otpad na prodaju, ali je ipak deo ostao da svedoči o ovom vandalskom činu. 

MAKEDONAC U RUŠEVINAMA NAŠAO SVOJU LJUBAV: Spasavao ljude u poplavama i zaljubio se u prelepu Dijanu (FOTO)

Zbog nebrige lokalnih vlasti, Oficirski dom u Bitolju, jedan od najreprezentativnijih objekata stare bitoljske arhitekture, odavno je prepušten zubu vremena, pa nije ni čudo što su ga poharali lopovi.

Sa tom činjenicom građani ovog grada još ne mogu da se pomire i sve glasnije preko socijalnih mreža traže da neko radi toga podnese odgovornost.

- Mi se čudimo što je neko ušao u Oficirski dom i pokušao da ukrade luster. Pa, nama su iz kasarne ukrali dva tenka „šerman“ i „stjuart“ teška više od tri tone, i do sada se ne zna ko ih je ukrao. I avioni koji su bili „prizemljeni“ na brdašcu kasarne su deo po deo pokradeni. Da mi nismo doneli jedan od tenkova ispred vrata Zavoda i muzeja gde smo ga postavili, i on bi bio ukraden i prodat u staro gvožđe, kaže direktor Zavoda i muzeja u Bitolju, Zoran Altiparmakov.

Printksin: Youtube/Tera TV Printksin: Youtube/Tera TV

Policija vodi istragu o pokušaju krađe lustera, a čovek koji ga je sklapao ne može da poveruje da se to uopšte i desilo. Kristalni luster je preživeo skopski zemljotres, ali ne i ljudsku nebrigu kada je kao poklon Skoplja 1972. godine premešten u Bitolj.

Printksin: Youtube/Tera TV Printksin: Youtube/Tera TV

- Sećam se kao da je bilo danas. U vojničkim sanducima su pre ravno 37 godina sa skopskog otpada u Bitolj doneli gomilu perli, kristala, staklenih figura. Tadašnji načelnik Doma, Risto Damjanovski me je pozvao i pitao da li mogu nešto da uradim od delova dva lustera koja su od zemljotresa pala u Oficirskom domu u Skoplju. Pozvao sam nekoliko vojnika da mi pomažu, i više od mesec dana sam radio na njegovom sklapanju. Napravili smo nešto prekrasno, iako nije bio isti kao onaj u Skoplju, priseća se Budimir Kostojčinovski ( 72 ), elektroinstalater u nekadašnjoj JNA.

Foto: Skoplje info Foto: Skoplje info

Luster više ne može da se sklopi. Lopovi su pokupili sve što može da se proda, a o njegovoj lepoti ostaće da svedoče stare fotografije i priče ljudi koji su prisustvovali značajnim događajima u svečanoj sali Oficirskog doma u Bitolju, gde se luster nalazio.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    20. avgust 2016 | 12:44

    deda mi je bio jos za vreme turaka u solunu gde je zavrsio teologiju i u knjizi najvrednije eksponate i druge vrednosti je bio luster u bitolj .neznam dali je taj jer ovaj je vredan neprocenljivo

  • Ludi Milojko@

    20. avgust 2016 | 07:31

    Jesu im teški ti tenkovi od 3 tone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA