PROCURELI TAJNI AMERIČKI SPISI: Otkrivena PRAVA ISTINA o odnosu SLOBODANA MILOŠEVIĆA prema Tuđmanu i Karadžiću!

Holbruk je na nagovor saradnika igrao na kartu Miloševićevih strahova

  • 17

Kad su pre 21 godinu mirovnom posredniku BiH i američkom diplomati Ričardu Holbruku rekli kako bi bilo dobro da stignu Miloševića u pregovorima, američke diplomate procenile su da on mrzi Franju Tuđmana iz dna duše.

STEJT DEPARTMENT UPOZORAVA AMERIČKE DRŽAVLJANE: Budite oprezni, planiraju se NOVI TERORISTIČKI NAPADI!

Holbruku su zato savetovali da iskoristi Miloševićeve strahove i sugeriše mu da će Amerikanci naoružavati Tuđmana ako Milošević ne pristane na mir, otkriva tajna beleška koja je krajem jula ove godine objavljena u bazi podataka diplomatskih beleški na sajtu Stejt Departmenta, piše Večernji.hr.

Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency

- Tražili ste juče da vam damo ideje, uključujući i moguće dezinformacijske napore, kako biste uverili Miloševića da je došlo vreme za ozbiljne stvari - piše na početku belešje upućene Holbruku 1995, a koju je pisao Rudolf Perin, tadašnji ministar spoljnih poslova Amerike u Beogradu.

HOLBRUK TUĐMANU: Zaboravi na dil s Miloševićem!

- Dezinformacije su jedna mogućnost koju možemo isprobati u Beogradu na razne načine, ali bih ja predložio taktiku koja igra na Miloševićeve inherentne predrasude, strahove i osećaje. Glavna među njima je njegova istinska mržnja prema Karadžiću i Tuđmanu. On obojicu smatra inferiornijima od sebe, ali ipak smatra i da ih doživljavaju kao uspešne u prkošenju njemu i nadmudrivanju - piše dalje u beleški i dodaje se:

Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency Foto: Wikimedia / The Central Intelligence Agency

STEJT DIPARTMENT: SPC je povlašćena u Srbiji!

- U tom kontekstu postoje određene tipke kod Miloševića koje će, kad se pritisnu, privuči njegovu pažnju. Predlažem da to činite samo na sastancima jedan na jedan, kao što je bio slučaj prvog dana u Beogradu kad ste obojica ostali sami u sobi. To će pojačati verodostojnost u Miloševićevim očima - pisao je američki čovek u Beogradu svom nadređenom mirovnom posredniku,

Holbruk je u to vreme leteo između Zagreba, Beograda i Sarajeva.

Foto: Wikimedia/Arslan Arie Foto: Wikimedia/Arslan Arie

OVAKO SU NA ARANĐELOVDAN SRBI I REPUBLIKA SRPSKA OSTALI ŽIVI! Sve o DEJTONU što niste do sada ČULI

- Milošević je uveren da SAD već sada tajno naoružava Hrvate i Bošnjake. Ako mu kažete da će izostanak mirovnog sporazumeva produžiti okolnosti koje omogućavaju Tuđmanu da zaobiđe embargo na oružje i dodatno ojača svoju vojnu moć. Milošević će to pročitati kao potvrdu jedne od svojih glavnih briga - stoji u beležnici.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Što se tiče Karadžića, Perina piše da Milošević dobro zna da lider bosanskih Srba nije sagovornik kojeg Amerikanci preferiraju, ali predlaže da se Miloševića ostavi u uverenju da će SAD postići dogovor s prvim predstavnikom Srba koji na to pristane te da će tako Karadžić preveslati Miloševića.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Beleška ne otkriva detaljne predloge o kampanji dezinformacija, već zaključuje da bi na tu temu Holbruka, Perina i drugi trebalo da razgovaraju u sigurnoj sobi kad Holbruk dođe u Beograd.

STEJT DEPARTMENT POTVRDIO: Viktorija Nuland stiže u Beograd

Perina na kraju piše da su i hotel (verovatno onaj u kojem odseda Holbruk) i rezidencija američkog ministra inostranih poslova u Beogradu ozvučene i “kompromitovane” prislušnim uređajima srpskih službi, te da svi u Holbrukovoj delegaciji treba da imaju na umu da jedino iz zgrade ministarstva mogu obavljati potpuno sigurne telefonske razgovore.

(Telegraf.rs / Večernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A sto ne kazu

    20. avgust 2016 | 18:38

    Da je taj isti Holbruk pretio vise puta ako ne zaustave rat da ce bombardovati Srbiju i Beograd to jest tadasnju SRJ.I sto se na kraju obistinilo 99-te godine.Sto se ne pominje da su vecito bili pritisci i pretnje bombardovanjem.Sto se ne prica o tome da su nam pretili bombardovanjem ako se budemo umesali da sprecimo oluju i pogrom naseg naroda i da smo vec tada bili ucenjeni pod pritiscima da ne mozemo da pomognemo svom narodu nego da moramo da gledamo da nam ubijaju narod.Isto kao sto su nama siptari ubijali narod na kosovu i metohiji u martovskom pogromu a mi nismo smeli da reagujemo jer je nato pakt bio dole.Isto bi se desilo da smo reagovali na oluju i da smo poslali citavu armiju,amerikanci bi nas vec tada bombardovali.I kako ih nisu naoruzavali salali su im naoruzanje bivseg varsavskog pakta i Madjarska i Nemacka i Belgija i Holandija sve zemlje nato pakata su im pomagale i naoruzavale ih i slale su im placenike vec su imali kako oni kazu "dragovoljce" a u stvari dolazili su im strani placenici i desnicari poput onog naciste Gaston Besona i slicnih koji su bili okoreli nacisti i desnicari i cilj im je bio da idu da ubijaju Srbe.Sto se o tome ne govori kada se to zna.Ovu su bajke za mazanje ociju a oni su imali jasan cilj i spremali su se za to.Samo sto nisu uspeli dovoljno da opljackaju i otmu iz kasarni JNA a posto im je plan neustpeo bili su i osudjeni na stranu pomoc koju su dobijali mimo embarga na naoruzanje samo sto je to javna tajna.

  • Luna

    20. avgust 2016 | 16:05

    Sve su to ista go.na.

  • Joca

    20. avgust 2016 | 16:11

    I treba verovati? Ne, sve što ameri objave je falsifikat i štelovanje kako njima odgovara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA