≫ 

DIVLJAŠTVO NA VELIKU GOSPOJINU NA KOSOVU: Besni Albanci oterali Srbe! Nisu im dali da obeleže slavu! (VIDEO)

Došlo je do sukoba demonstranata pripadnika kosovske specijalne policije, koja je uhapsila više demonstranata i upotrebila suzavac i palice

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) odblokirali su jednu traku puta kojom bi raseljeni Srbi trebalo da stignu na Velikogospojinsku liturgiju u mestu Mušutište kod Suve Reke. Tu se nekoliko stotina Albanaca jutros oko 10.30 časova  sukobilo sa policijom, kada su blokirali put koji vodi prema ovom selu, a kojim je trebalo da prođu proterani i raseljeni Srbi.

 

O tome kakva se drama, koja se smirila oko 15.00 časova, odvijala u ovom delu Kosova, čitajte u blogu Telegrafa:

 

14.00 - U povratku sa liturgije u Đakovici kamenovano je vozilo zamenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva. Međutim, on je izbegao incident i prošao je bez povreda.

 

13.30 - Raseljeni Srbi prisustvovali su danas u Ðakovici povodom verskog praznika Velika Gospojina svetoj liturgiji u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, a liturgiji je sa njima prisustvovao i predsednik Srpske liste Slavko Simić.

 

Foto: Tanjug/Srpska lista

Foto: Tanjug/Srpska lista

 

13.10 - Jedan od visokih oficira Kosovske policije rekao je da niko ne može da garantuje da neko od ljudi u selu neće baciti kamen na autobus s raseljenim Srbima i da niko neće proći nepovređen.

 

12.10 - Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratili su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja. Autobusi sa Srbima oko 12 sati u pratnji kosovke policije vratili su se iz Suve Reke i zaputili se prema manastiru Zočište, kod Orahovca gde će preseći slavski kolač.

 

ALBANSKO DIVLJAŠTVO: Tri autobusa puna Srba se vraćaju, nije ih zaštitio ni dupli kordon kosovske policije! (VIDEO)

 

 

11.50 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da današnji izliv ekstremizma i neprikrivene mržnje prema srpskom narodu u Mušutištu svedoči koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji zapaljiva, ocenjujući da su brojni pripadnici albanske političke elite najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji.

 

ĐURIĆ UPOZORAVA: Situacija na Kosovu i Metohiji - ZAPALJIVA!

 

11.30 - Okupljeni Albanci su se povukli pored puta, a policajci su napravili kordon koji oni pokušavaju da probiju. Pogledajte kako je bilo stanje u Mušutištu. 

 

 

U ovom sukobu povređeno je nekoliko policajaca, ali i Albanaca, dok je njih dvadesetak privedeno.

 

11.15 - Demonstranti su pripremili gomile kamenja i staklenih flaša, čekajući da tuda uskoro prođe i kolona sa oko 150 raseljenih Srba. U međuvremenu kamenjem gađaju i pripadnike specijalne policije.

 

Printskrin: Facebook/Perparim Shala

Printskrin: Facebook/Perparim Shala

 

DVOSTRUKO UBISTVO U DEČANIMA: Jedan osumnjičeni uhapšen, drugi u bekstvu

 

Stiče se utisak da je sada tu više policijaca, a manje demonstranata. Na licu mesta mogu se videti ostaci polomljenog stakla i kamenice.

 

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

 

10.50 - Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić ocenio je danas, povodom incidenta u Mušutištu, da se na taj način šalje poruka da Srbi nisu dobrodošli.

 

- Ponavlja nam se Đakovica, neko koristi isti recept da bi na taj način poslao poruku da Srbi nisu dobrodošli - rekao je Jevtić koji bi sa raseljenima Srbima trebalo da prisustvuje obeležavanju hramovne slave na temeljima porušene crkve Bogorodice Odigitrije u Mušutištu, kod Suve Reke.

 

10.30 - Nekoliko stotina demonstranata Albanaca sukobilo se jutros sa pripadnicima kosovske specijalne policije, koji su bili u opremi za razbijanje demonstracija sa šlemovima i štitovima.

 

 

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika Velike Gospojine. Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Ðorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana.

 

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pokušali su da oslobode prolaz Srbima.

 

NOVE PROVOKACIJE ALBANACA: Bilbord sa navodnim srpskim zlodelima osvanuo na Kosovu!

 

 

Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole: "UČK, UČK".

 

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

 

Oko 150 raseljenih Srba nalazi se u tri autobusa i čeka rasplet situacije na udaljenosti od oko 5 kilometara od mesta sukoba, a u autobusim aima i mnogo male, preplašene dece. Oni su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve.

 

Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža prethodnih dana su pozivali sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas od 7.00 do 22.00 časa svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

 

 

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Groficaofica

    28. avgust 2016 | 10:41

    Da je obrnuto,svi svetski mediji bi izvestavali i prenosili uzivo,jer propaganda i mediji su jace oruzje,cini mi se, i od puske

  • Cy

    28. avgust 2016 | 10:21

    Nema tu resenja putem dijaloga

  • Sale

    28. avgust 2016 | 14:05

    Trebalo bi postupati ko Amerikanci, pucaj pa se izvini!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA