NAJVEĆE BLAGO SRBIJE PRODAJU NA INTERNETU: Da li su neolitske figurice iz Vinče na eBayu autentične?

Na crnom tržištu postoje kanali preko kojih se može kupiti nešto što je apsolutno autentično, međutim, ovom slučaju, ipak je reč o plagijatu

  • 0

Arheološki lokalitet Vinča s vremena na vreme dođe u žižu interesovanja jer se nešto novo otkrije na starim iskopinama, a češće jer se na internetu prodaje nešto što bi trebalo da bude kulturno nasleđe.

VINČA OSTALA BEZ IJEDNOG DINARA: Arheološka istraživanja obustavljena do daljnjeg (VIDEO) (FOTO)

Takav se slučaj dogodio i ovih dana kada su se na sajtu eBay pojavile tri figurice, za koje preprodavci tvrde da datiraju još iz neolita i da su pronađene u Vinči.

Za simboličnih 200 funti, a sa nalogom za kupovinu na sajtu E-bay, za pet minuta vaša dnevna soba može da postane bogatija za figuricu koja je stara više od četiri milenijuma. Na vašu adresu stiže za jedan dan, a onda nalazi svoje mesto među porodičnim fotografijama. Međutim, koliko je legalno preprodavati nešto što može da bude kulturno nasleđe jedne države?

- Za takve predmete postoji pravo preče kupovine od strane muzeja i ovlašćenih institucija. Međutim, ono što ne postoji, ono što je veliki problem je, pošto generalno za takve stvari postoji dosta plagijata, i za neke stvari se ne može stopostotno utvrditi da li je u pitanju plagijat ili ne - kažu iz Limunda, sajta specijalizovanog za aukcijsku online trgovinu.

Printskrin: ebay.com Printskrin: ebay.com

U ovom slučaju, ipak je reč o plagijatu. Bar tako tvrdi arheolog Nenad Tasić. On dodaje i da nije retkost da se na prodaji nađu i originali. Na crnom tržištu postoje kanali preko kojih se može kupiti nešto što je apsolutno autentično.

- Ono što sam ja mogao na osnovu fotografija da vidim, svaki predmet ima oko sedam, osam fotografija. Moglo se videti sa svih strana kako izgledaju, meni deluju da su to replike. I to ne baš vešte replike. Priča se da kopača ima puno, da su agresivni, da idu ispred ekipa i iza ekipa - kaže Tasić.

ODE NAM BLAGO U PROPAST! Britanci prodaju vinčansku figuru za 200 evra!

Prošle godine oglas slične sadržine osvanuo je na internet stranici aukcijske kuće "Timeline Austions" iz Brentvuda, na kome je jedan nemački kolekcionar objavio da prodaje vinčansku figuru iz neolitskog perioda (5.000-4.000 p.n.e.) i to ni manje ni više nego po početnoj ceni od 200 evra! U katalogu, između ostalog piše i da je kolekcionar, do za Srbiju svakako dragocenog nacionalnog blaga, došao 90-ih godina prošlog veka.

Printskrin: ebay.com Printskrin: ebay.com

Lokalitet Vinča niko ne obezbeđuje, a većina divljih kopača se pojavljuje noću. Arheološke iskopine teško je obezbediti i sagovornici sa Filozofskog fakulteta kažu da lokalitete nije moguće ni obići, a kamoli obezbedititi. Ipak, bez arheologa, i bez propratne priče koja daje značaj iskopanim predmetima, možemo govoriti samo o parčetu gline starom 5.000 godina.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA