≫ 

ZASTRAŠUJUĆE: Skrivena epidemija u Ukrajini o kojoj svi ćute

Iako se svi trude da ignorišu ovaj problem, njegove razmere iz godine u godinu postaju sve veće

  • 1

Sve se događa na 17. spratu napuštene zgrade u Kijevu, prestonici Ukrajine, na tajnom mestu gde ljudi iz svih krajeva grada dolaze iz jednog jedinog razloga - da se drogiraju.

SVET GUBI BITKU PROTIV DROGE? Rapidno raste broj narkomana, sve više zavisnika ima HIV!

Na vratima koje vode ka balkonu stoji tridesetjednogodišnji Roman, zauzet punjenjem igle metadonom koji planira da ubrizga u prepone. Neće da drogu ubrizga u ruku, iako je sigurnije, da njegova porodica ne bi videla ožiljke.

Ovaj sprat napuštene zgrade služi kao skrivena "galerija za ubrizgavanje" za one koji su marginalizovani od strane ukrajinskog društva. Dokle god se drže pravila, i na ovom su spratu, niko nije u nevolji.

Narkomani predstavljaju jedan od mnogih marginalozovanih grupa u zemlji koje su pod većim rizikom od dobijanja HIV-a od ostatka populacije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ukrajina ima jednu od najviših stopa HIV infekcije u Evropi, prema programu Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS. Ta zemlja, i Istočna Evropa kao celina, ima veliki broj infekcija od raspada Sovjetskog saveza - većina dobijena usled korišćenja droge.

Podaci iz 2009-2013. godine pokazali su da među onima koji ubrizgavaju drogu u Ukrajini, da više od 20 odsto žen i 20 odsto muškaraca su HIV pozitivni. U 2015. godini, 72 odsto novih HIV infekcija u Ukrajini je došlo preko seksualnih odnosa, a iste godine je Svetska zdravstvena organizacija Istočne Evrope prijavila najviši broj slučajeva novih HIV infekcija.

(Telegraf.rs / Izvor: CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šurak

    31. avgust 2016 | 21:16

    Program ujedinjenih nacija za hiv i aids...bando licemerna prokleta! Sud se blizi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA