OPREZ, VELIKA PROMENA U ZAKONU: Kazna za posedovanje nelegalnog oružja je bila 6 meseci zatvora, od jeseni se SVE MENJA

Izmena Krivičnog zakonika bila je neophodna, jer su sudovi pokazali blagu kaznenu politiku

  • 22
Policijski uviđaj, policijska traka, pištolj, policija Foto-montaža: Milena Đorđević, pixabay.com

Zbog povećanja broja ubistava, porodičnog nasilja i drugih teških krivičnih dela izvršenih upotrebom nedozvoljenog vatrenog oružja, kao i blagih kazni koje sudovi izriču, država je reagovala pooštravanjem kaznene politike.

ISKLJUČI NASILJE! Ministarstvo pravde pokrenulo internet kampanju protiv nasilja u porodici

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koje bi trebalo da budu usvojene tokom jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, biće povećan zakonski minimum kazni zatvora za proizvodnju, držanje i promet nedozvoljenog i nelegalnog oružja.

- Do sada je bio propisan minimum od šest meseci zatvora za ta krivična dela, a u nacrtu izmena i dopuna Krivičnog zakonika predviđeno je da minimalna kazna zatvora koju sud može da izrekne bude godinu dana - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

IZMENA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Seksualno uznemiravanje i proganjanje biće - NOVA KRIVIČNA DELA!

Ona je ukazala da je Ministarstvo pravde usvojilo molbu MUP za pooštravanje kazni s obzirom na to da se u poslednje vreme povećao broj teških krivičnih dela upravo zbog upotrebe nedozvoljenog oružja.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izmena Krivičnog zakonika bila je neophodna, jer su sudovi pokazali blagu kaznenu politiku.

NELA KUBUROVIĆ: Uskoro novi zakon o poreklu imovine

- Ovim izmenama Krivični zakonik smo uskladili i sa Zakonom o oružju i municiji, koji je počeo da se primenjuje u martu ove godine - napomenula je Kuburovićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    5. septembar 2016 | 12:07

    A šta je sa zakonom da čovek ima pravo da brani svoju imovinu od lopova?

  • Mihajlo

    5. septembar 2016 | 13:46

    Država bi trebala svakom svom građaninu koji je služio vojsku, i koji je periodično ima psiho prglede dozvoli nošenje i upotrebu oružja u samoodbrani i odbrani svoje imovine. Kriminalci koji su spremni na sve sa dosadašnjim zakonom su zaštićeni, jer znaju da su građani potpuno nezaštićeni, čak iako poseduju oružje. Od kada je sveta i veka bilo je kriminala i biće ga ali sputavati čoveku pravo da se brani je najveći kriminal. Postoji mnogo alatki i oruđa da neko izvrši ubistvo kao što je sekira, nož, motka, automobil, benzin, plinska boca, el. energijs i mogao bih da nabrajam do sutra, pa ako je neko bolesnik ili zlobnik rašen da ubije to što je smanjena količina oružja u narodu ništa neće promeniti. ILI JE DRŽAVI BITNO DA POŠTENI LJUDI BUDU RAZORUŽANI ????!!!

  • Ajvanho

    5. septembar 2016 | 12:00

    E ako ti starleta ne dovedes sve u normalu niko nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA