≫ 

ŠOKANTNE TVRDNJE: Rušitelje Valjevske Gračanice stigla božja osveta?! (VIDEO)

Da li je gnev tamošnjih vernika tek raspirio maštu ili je tako zaista i bilo, ali oni tvrde da su policajci otkinuli krst sa vrha ikonostasa, počupali ikonostas, oskrnavili oltar... Idu dalje sa tvrdnjama da su radnici oborili zvonik bagerom i sravnili manastirski konak i pomoćne objekte sa zemljom

  • 20

Grupa odmetnutih vernika okupljena oko rasčinjenog monaha SPC Antonija (Dragan Davidović) objavila je skandalozan video na Jutjub kanalu pod nazivom "Evo kako su zavrsili rušitelji manastira Valjevska Gračanica godinu dana nakon rušenja". Na njemu, autor objašnjava kako su svi koji su učestvovali u hapšenju prisutnih Hrišćana prošle godine, navodno, stradali ili su im se dogodile užasne stvari. Podsećamo da je potapanje Valjevske Gračanice urađeno uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja.

Naime, u porti manastira Valjevska Gračanica, koji je posle i potopljen nakon punjenja brane "Rovni", srušen je konak. Vernike koji su se zatekli tu tog 31. avgusta 2015. uhapsila je policija koja je prisilno upala u manastir uz optužbu da se nalaze na privatnom posedu firme JKP Kolubara.

SABLASNO, NEMA VIŠE SRPSKE SVETINJE: Pogledajte snimak VALJEVSKE GRAČANICE POD VODOM! (VIDEO)

Da li je gnev tamošnjih vernika tek raspirio maštu ili je tako zaista i bilo, ali oni tvrde da su policajci otkinuli krst sa vrha ikonostasa, počupali ikonostas, oskrnavili oltar... Međutim, izvesno je da su radnici oborili zvonik bagerom i sravnili manastirski konak i pomoćne objekte sa zemljom.

U videu koji ima preko 66 hiljada pregleda autori snimka nabrajaju kako je "završio" koji od učesnika u rušenju i hapšenju, pa je tako čovek koji je dovezao bager natovaren na kamion da bi njime rušili manastirski konak, nepunih 20 dana od rušenja poginuo. Mašina mu je otkinula ruku, on je iskrvario i poginuo.

Neki mladići koji su kopali i skrnavili grobove monaha su se obesili, neki su i "sišli sa uma". Dva direktora brane "Rovni" su, kako tamo stoji, umrli u teškim mukama od raka, a poslednji je dao ostavku.

POSLEDNJA SLIKA SRPSKE SVETINJE: Od Valjevske Gračanice ostao SAMO KRST! (FOTO)

Mladi policajac koji je organizovao hapšenje Hrišćana iz Interventne brigade je takođe poginuo šest meseci nakon hapšenja "pravednika" i tu se nabrajanje žrtava nastavlja sa velikom poentom na kraju.

Podsećamo je monah Antonije (Davidović) koji je izazvao nerede ispred manastira Gračanica i organizovao proteste pred Patrijaršijom u Beogradu lišen monaškog čina. Odlukom Crkvenog suda Eparhije budimljansko-nikšićke, on je vraćen u red civila sa svetovnim imenom Dragan i isključen iz crkvene zajednice na dve godine.

Patrijarh Irinej je rekao da je dobro što se ugrožene svetinje iz potopljenog manastira premeštene na drugo mesto kako bi se sačuvale.

"Tako je premeštena i ova, tako su premešteni i drugi manastiri. Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko ja znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod navikao na tu svetinju, teško se miri. Vrlo mučno i teško je ali dešavalo se to i u prošlosti, biće toga i u budućnosti, tako da je Crkva ipak, imajući u vidu potrebu naroda, dala saglasnost da se to uradi- rekao je poglavar SPC."

Miodrag Marković, direktor „Kolubare“ koja je investiror izgradnje sistema „Rovni“, rekao je da je rušenje konaka manastira obavljeno u sklopu tehničkih priprema za punjenje akumulacionog jezera, jer nijedan zidani objekat ne može ostati na terenu gde će biti veštačko jezero.

- Uklanjanje konaka i zvonika je obavljeno po zakonu i u skladu sa ugovorom koji već 12 godina imamo sa SPC o razmeni nepokretnosti, po kome je državi ustupljen kompleks manastira, a SPC je dobila novu crkvu u Brezovicama. Sama crkva Svetog arhangela Mihaila neće biti dirana. Prošle godine smo uradili projekat dugoročne zaštite tog hrama, da se podizanjem kamenih obloga zaštiti od vodenih talasa. Taj projekat je predočen našem episkopu, ali se on nije složio smatrajući da treba da ostane takav i čeka svoju sudbinu - rekao Marković.

U taj projekat je za 25 godina uloženo više od 70 miliona evra, kako bi se obezbedilo vodosnabdevanje Valjeva i opština nizvodno do Lazarevca, kao i sprečile moguće razorne poplave u slivu Kolubare.

Koliko su navodi onih na strani "pravednika" istiniti nije moguće precizno utvrditi. Istina je da je ovaj skandalozni snimak postao pravi hit na društvenim mrežama.

Ipak pogledajte sporni video, pa nam pišite šta mislite o njemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suncica

    6. septembar 2016 | 12:56

    Dali je Bozja desnica, ili sudbina ne znam...Znam samo da se ni na koju svetinju nije smelo ovako bahato udariti! No, molim se Bogu, da i ovakvim neljudima da pomilovanje i oprostenje njihovih grehova.Sam njihov zivot sa ovakvim grehom je njihova najveca kazna, pre ili kasnije...

  • Miroslav

    6. septembar 2016 | 17:55

    siguran sam da je sve ovo moglo biti i drugacije reseno.Ovo govorim kao strucnjak iz oblasti hidrogradnje.Neka Bog oprosti svima ali jedno je nedvosmisleno.kad tad BOZJA KAZNA stize..

  • Boki

    6. septembar 2016 | 12:17

    Jedno je izmestanje, drugo je skrnavljenje i izivljavanje. Uvek postoji neka mracna pozadina svega i verujem da je pojedine stigla kazna jer verovatno nisu u svojoj glavi imali grizu savesti sto ruse svetinju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA