≫ 

PLAĆANJE POREZA PUTEM MOBILNOG TELEFONA: Kada ćemo ovo raditi u Srbiji?

- U vreme digitalizacije, SMS sistem je prilično rasprostranjen među svim generacijama, kako kod mene, tako i kod moje dece, ali i mojih roditelja. Ja prvi, sve svoje obaveze plaćam preko telefona i voleo bih da imam opciju da tako plaćam i porez. Mislim da bi se građani odlučili da redovnije izmiruju svoje obaveze - kaže Tamburić

  • 4

Ideja da u Srbiji porez počne da se plaća putem mobilnog telefona, jako se dopala premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i kao predlog, u planu je da zaživi kroz neko vreme u Srbiji. Koliko će takva olakšica uticati na promene srpskih platiša, ostaje neizvesno, počev od samog Vučića koji je rekao "da na putu promene svesti ima mnogo teškoća".

Vučić je pomenuo slučaj jednog stanovnika Švedske, koji je poreklom iz Srbije, a koji mu je u razgovoru rekao da je ponosan što plaća porez, jer želi da ima bolje ulice, zdravstveno osiguranje, gradski saobraćaj, školstvo. Od takvog stava, Srbi su, dodaje, još uvek daleko, ali da smo kao narod spremni da se menjamo.

Nama, kako je rekao, do takvih uverenja i stavova treba još mnogo, ali smo, poručio je, spremni da se menjamo i učimo.

Vučić: Sviđa mi se ideja o plaćanju poreza mobilnim telefonom

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub  Šabić podržava ideju da treba ići u korak sa vremenom i digitalnom erom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, pixabay.com Foto: Tanjug/Zoran Žestić, pixabay.com

- Treba ljudima olakšati život na sve načine, a onda takve prednosti i koristiti - poručuje Šabić.

Izvršni direktor udruženja Forca Miroslav Tamburić takođe podržava ideju da se ovakav sistem naplate uvede.

JOŠ JEDNA UDAR NA DŽEP SRBA: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra

- U vreme digitalizacije , SMS sistem je prilično rasprostranjen među svim generacijama, kako kod mene, tako i kod moje dece, ali i mojih roditelja. Ja prvi, sve svoje obaveze plaćam preko telefona i voleo bih da imam opciju da tako plaćam i porez. Mislim da bi se građani odlučili da redovnije izmiruju svoje obaveze - kaže Tamburić.

Ipak, prema rečima ekonomiste Ljubomira Madžara, čeka nas još dugačak put do takvih promena i nije uverenja da će se takvo nešto uskoro koristiti u Srbiji.

- Jedan broj građana još nema mobilne telefone, a osim toga, potrebna je dodatna obuka da bi se koristila opcija za plaćanje putem telefona. Treba još više da se omasove mobilni telefoni i da se stekne rutina u njihovom korišćenju.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    9. septembar 2016 | 19:15

    70% gradjana bi bilo srecno i ponosni da moze da plati porez i sve obaveze na vreme. Telefonom ili nekim drugim nacinom, ali da bi to mogli prvo je bitno da imaju novca sa cim to da plate. Ovde je plata onima koji rade manja nego sto student preko leta zaradi za dzeparac u D, A, UK ili USA. Treba od toga ziveti, placati racune a nekad nesto i kupiti da se ne ide go i bos. Drzava nije dovela nijednog stranog investitora, sem onoga kome je sve sagradila i jos mu platila za radnike. Takvi strani investitori drzavi ne trebaju, bolje da drzava kad vec tako investira da bi drugi uzimali profit, bude sama i investitor i poslodavac i da sama zaradjuje a mogu stranci da vode posao da ne bi nasi partijski kadrovi lapali koliko im treba.

  • Slobodan

    9. septembar 2016 | 12:16

    Slazem se treba ljudima olakšati život , zato uvedite trajni nalog za platu i omogućite poslodavcu da nam sms uplaćuje

  • Ezra

    8. septembar 2016 | 14:21

    Ha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA