Komercijalna kupuje druge banke, jača poziciju pred prodaju!

Plan poslovodstva Komercijalne banke je da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru, dodatno podigne vrednost najveće državne banke u Srbiji

  • 2

Komercijalna banka planira kupovinu neke od najvećih stranih banaka u Srbiji, ili, kao alternativu, najveći deo portofolija tih banaka, kako bi ojačala svoju poziciju uoči predstojeće privatizacije, saznaje Tanjug.

I ONI KOJI NISU STALNO ZAPOSLENI MOĆI ĆE DA UZIMAJU KREDITE: Evo pod kojim uslovima i kada!

Plan poslovodstva Komercijalne je da kroz povećanje tržišnog učešća u domaćem bankarskom sektoru, dodatno podigne vrednost najveće državne banke u Srbiji.

O kupovini drugih banaka, kao o jednom od načina da se "ojača" Komercijalna pred prodaju bilo je reči i prilikom nedavne posete delegacije EBRD Beogradu, koji je strateški partner državi u ovoj banci.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je u izjavi Tanjugu da je privatizacija Komercijalne banke za EBRD veoma važna, jer ako prođe dobro, to će biti veoma jak pozitivan signal tržištu.

- To će biti pozitivan signal o Srbiji - podvukao je.

Čakrabarti je rekao da se nada će ta banka biti privatizovana prema planu, a na tome se, kako je rekao, vredno radi.

- Nadam se da ćemo privatizovati tu banku kako je planirano. Radimo na tome vredno i proces je u toku. Ne znamo kada ćemo završiti, ali je važno da se kroz proces privatizacije Komercijalne banke pokaže investitorima da je Srbija ozbiljna zemlja - rekao je on.

Nedavno je i predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Aleksander Piker u intervjuu Tanjugu rekao da sa svojim timom radi na pripremama za privatizaciju.

- To činimo u skladu sa planom, pri čemu blisko sarađujemo sa savetnikom za privatizaciju - rekao je Piker.

EBRD je drugi najveći akcionar u Komercijalnoj banci sa udelom od 24,43 odsto, dok je najveći akcionar Republika Srbija, sa udelom od 41,74 odsto.

Komercijalna banka je u ovom trenutku visoko kapitalizovana i stabilna banka sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata.

Ova banka je poznata i kao rekorder po prikupljenoj štednji građana, a devizna štednja je dostigla je sumu od 1,59 milijardi evra.

Banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima Narodne banke Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    8. septembar 2016 | 10:15

    Taj koji proda taj je izdajnik treba ga staviti odma u zatvor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA