Ministarka Mihajlović UPOZORAVA: U Srbiji od početka godine stradalo je 16 žena u porodičnom naselju

Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale u Vladi Srbije projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama", vredan 950.000 dolara, koji će kako je rečeno pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema

  • 1

U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

DA LI JE KRAJ NASILJU NAD ŽENAMA: Novi Zakon o nasilju u porodici stiže na jesen

Mihajlović i stalni  koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale u Vladi Srbije projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama", vredan 950.000 dolara, koji će kako je rečeno pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema.

Mihajlović je istakla i da je u poslednjih 10 godina u takvom nasilju u Srbiji ubijeno 314 žena.

Dodala je da će se ovaj projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, navodeći da je jedan od zadataka Koordinacionog tela razgovor i rad sa najmladjim uzrastom još od osnovne škole.

- Bavićemo se i uskladjivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima -  rekla je ona.

Kako je rekla Mihajlović, problem nasilja nad ženama nije pitanje pojedinca i jedne vlade, već društveni i ekonomski problem.

U 2016. UBIJENO 17 ŽENA: APEL da se prijave nasilnici kako bi se spasli NEDUŽNI ŽIVOTI!

- Kada se u decembru iznesemo podatak da nijedna žena nije ubijena u toj godini i da nijedno dete nije stradalo u porodičnom i patnetnerskom nasilju, onda možemo da kažemo da smo uspeli u ovom poslu - rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je završen zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure kako bi bio doradjen i izrazila očekivanje da će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

- Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome razmislimo i da svi imamo obavezu da se borimo protiv nasilja nad ženama. Država je tu da stvori zakondavne okvire i da reaguje kad je potrebno - rekla je ona.

Vojačkova-Solorano je istakla da je nasilje nad ženama veliki socijalni problem i dodala da je takvo nasilje potpuno neprihvatljivo.

Foto: Profimedia/ČIF, Flickr/Laraloola Foto: Profimedia/ČIF, Flickr/Laraloola

- Srpska vlada će nastaviti koz ovaj projkeat borbu protiv tog društvenog i socijalnog problema i pomoći će radu Koordinaciong tela koji se time bavi - rekla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je da žrtve nasilja dobiju pravnu, društvenu i socijalnu podršku, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Istakla je da je švedska vlada omogućila finansijska sredstva da se nastavi rad na projektu, a da će UN nastaviti da pomaže Vladi Srbiji u borbi sa tim problemom.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je Švedskoj bitno sprečavanje nasilje nad ženama, koje je i društveni, a ne samo porodični i lični problem.

Ovo nije samo srpski problem, postoji svuda i treba se vrlo aktivno boriti protiv toga- rekao je on.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    7. septembar 2016 | 19:08

    Oduzeti nekom život je nedopustivo pogotovu kad su to partneri pa još imaju i decu.Nasilje muškaraca nad ženama postoji i jasno je vidljivo.Ali postoji i nasilje žena nad muškarcima mnogoje suptilnije i teže uočljivo ali često dovodi do skoro jrdnako tragičnih posledica kao i fizičko nasilje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA