ISTRAŽUJEMO ZA VAS: Hoće li nam ovogodišnja zimnica biti slatka ili "papreno" kisela?

Prostom računicom dolazimo do podatka da je za 10 tegli ajvara, za čiju pripremu je potrebno 25 kilograma crvenih paprika, četiri kilograma patlidžana i dva litra ulja (130-140 dinara) neophodno izdvojiti 2.000 dinara. U proseku je to 200 dinara po tegli mase 700 grama

  • 12

Bliži se jesen, a sa njom i vreme za pripremu zimnice. Domaćice uveliko obilaze pijace i supermakrete kako bi što povoljnije "prošle" u nabavci povrća i voća. Ipak, bez bar tri "crvene", bolje je da ne kreću.

U želji da, iz prve ruke, saznamo cene neophodnih namirnica, zaputili smo se istom trasom.

OVO JE NAJVEĆI HIT: Srbin izmislio električnu MEŠALICU ZA AJVAR I DŽEM! (VIDEO)

Tamo smo saznali da za crvene paprike, koje su najneophodnije, što za ajvar, što za turšiju, treba izdvojiti od 60 do 100 dinara po kilogramu. Žute, poznatije kao babure staju između 50 i 70 dinara, dok su šiljkare 70 do 80 dinara.

Paradajz još drži cenu od 70 do 120 dinara, krastavci 70 do 80, kornišoni su oko 100 dinara, dok je kilogram crnog luka oko 50 dinara.

Foto: Gradske pijace Foto: Gradske pijace

Ovih pet namirnica u sebi skrivaju GLUTEN, a to ne piše na deklaraciji!

Prostom računicom dolazimo do podatka da je za 10 tegli ajvara, za čiju pripremu je potrebno 25 kilograma crvenih paprika, četiri kilograma patlidžana i dva litra ulja (130-140 dinara) neophodno izdvojiti 2.000 dinara. U proseku je to 200 dinara po tegli mase 700 grama.

U supermarketima su sve ove namirnice do 10 odsto niže, pa domaćice mogu nešto povoljnije da prođu.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Ukoliko ne žele ili nemaju vremena da ajvar same spremaju, mogu da ga kupe gotovog u radnji gde se tegla mase od 550 do 750 grama "kreće" od 300 do 600 dinara, zavisno da li je bareni ili pečeni, ali, naravno, i od proizvođača.

Za one koji vole kuvani paradajz u flaši, marketi su se pobrinuli da ga nabave, pa na akciji litra istog najpovoljnija - 36 dinara, dok regularna cena ide i do 100 dinara.

NEĆE BITI KISELOG KUPUSA: Cene povrća nenormalno porasle (FOTO)

Ko ipak, ne želi konzervans, za pripremu u domaćoj varijanti, treba da izdvoji od 140 do 240 dinara za dva kilograma parajza, koliko je potrebno za litar gustog kuvanog.

Od zimskih poslastica najviše se spremaju pekmezi, džemovi i marmelade.

- Najbolje mi idu šljive, šipak i brskve. Kod mene šljive koštaju 60 dinara, ali kod drugih staju i do 90 dinara - otkriva jedan od prodavaca na pijaci kod Starog Merkatira.

MOGLI STE DA UŠTEDITE MILIONE: Kada budete uporedili cene u PRODAVNICI i na KVANTAŠU...

Šipak staje od 150 dinara, neočišćen do 300 dinara, koliko je obrađen za kuvanje. Jeftiniji džem se može pripremiti od breskvi koje su oko 60 dinara.

Kome računica i kvalitet predstavlja bitnu stavku, najbolje je da kupi šljive i šećer, pa sam sprema, jer, primera radi, za 180 dinara može da dobije dve tegle pekmeza od šljiva od 700 grama.

Ista takva tegla u supermarketu košta od 50 do 100 dinara više, zavisno i od vrste voća, pa ko šta voli, nek' izvoli.

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • predator na grani

    11. septembar 2016 | 23:29

    Bolje napravit domaće nego kupovat , u sve kupovno stavljaju otrove GMO = Monsanto !!!

  • Gile

    12. septembar 2016 | 08:09

    Kod mene samo buđaw lebac.

  • The Spatula

    12. septembar 2016 | 08:07

    Rad, vodu, struju, ostale djakonije kao i obicno, niko ne racuna :D Valjda i ruke od te domacice treba ceniti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA